Annons
Nyheter

Bröderna får rätt att bygga om ladugård

Nyheter • Publicerad 27 maj 2009

Miljödomstolen ger bröderna Mikael och Torbjörn Nilsson rätt att bygga om sin ladugård i Runsten.

Överklagan från grannarna avslås.

Annons

Intresset kring brödernas ombyggnation från svin- till nötproduktion har varit stort.

Grannarna motsatte sig planerna som ansågs vara ”omfattande” och leda till många ”olägenheterna”. Dessutom tyckte grannarna att handläggningen kring ärendet var bristfällig.

Lrf-medlemmar slöt upp bakom bröderna och manade till traktordemonstration för rätten att driva lantbruk i jordbruksbygd.

Miljödomstolen ger nu bröderna rätt. Den verksamhet, med det antalet djur, som bröderna kommer att ha i ladugården är inte tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet, utan endast anmälningspliktig, skriver miljödomstolen i sin dom.

Riktvärde för avstånd mellan bostäder och jordbruksverksamhet är i regel 500 meter. Men det behövs inte i en by som Runsten, anser miljödomstolen.

– Olägenheter i form av lukt, etc, från djurhållning får i viss utsträckning tålas i en jordbruksbygd. Särskilt vid utökning eller förändring av en jordbruksverksamhet kan därför ett mindre avstånd accepteras, skriver miljödomstolen i sin dom.

Miljödomstolen anser att de försiktighetsåtgärder som miljö- och byggnadsnämnden fastställd, medför att olägenheterna för grannarna blir acceptabla.

Miljödomstolen konstaterar till sist att en mängd jordbruksredskap ställts så att det skymmer havsutsikten för grannarna.

– Förhållandena är ägnade att skapa irritation mellan grannarna, tror miljödomstolen, men dessa förhållanden ingår emellertid inte i det som ska prövas i målet, skriver myndigheten avslutningsvis i sin dom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons