Annons
Nyheter

Brister i brandskyddet på tre boenden ”Jag har mandat att stänga verksamheterna”

Nyheter • Publicerad 11 november 2011

MÖRBYLÅNGA

Det blev ett himla rabalder när han, brandingenjör Mikael Gard, prompt stängde en fritidsgård i Färjestaden efter att han konstaterat brister i brandskyddet. Nu har han slagit ner på liknande brister i tre boenden för funktionshindrade.

Annons

För drygt ett år sedan stängde Räddningstjänsten färjestadsungdomarnas populära fritidsgård Lågan. Orsaken till detta drastiska beslut var att ansvariga för verksamheten inte hade åtgärdat brister i brandsäkerheten som räddningstjänsten påtalat ett flertal gånger.

Brandingenjör Mikael Gard bommade helt sonika igen lokalerna och ungdomarna fick gå hem.

Risken är relativt överhängande att historien upprepas. Men nu gäller det inte fritidsgården utan tre av Mörbylånga kommuns boenden för funktionshindrade.

– Jag påtalade brister vid en tidigare inspektion. Men vid en efterbesiktning alldeles nyligen kvarstod många av bristerna, säger Mikael Gard.

STÄNGA VERKSAMHETEN

Vi talar nu inte om vilka triviala småfel som helst. Mikael Gard säger själv att det rör sig om ”allvarliga brister”.

Bland mycket annat nämns i rapporterna för de tre boendena fundamentala fel som att: ”det går inte att ta sig in i verksamheten om strömmen gått och man exempelvis behöver återvända in och evakuera fler boenden”, ”i vissa utrymningsvägar saknas detektorer”, ”ingen klar uppfattning kring rutiner” mer mera, mer mera.

– Nu har läget skruvats upp ett par snäpp, eftersom jag påtalat bristerna förut. Men vi har haft en dialog kring detta och jag hoppas förstås att det blir en skärpning.

• Och om man inte tar det på allvar?

Annons

– Jag har mandat att stänga verksamheten tills felen är åtgärdade.

ALLVAR

Nu hoppas givetvis Mikael Gard att det inte ska behöva gå så långt att han tvingas bomma igen de aktuella boendena för de funktionshindrade.

– Nej, verkligen inte. Personalen är dessutom fullt införstådda med att det är allvar.

– Man måste ställa höga krav på sådana här boenden. Inte minst beroende på personalsituationen. Nattetid är det exempelvis oftast bara en personal som är i tjänst.

Kommunens bostadsbolag, som är fastighetsägare, har fram till den 5:e december att korrigera bristerna.

• Och om inget händer?

– Det finns ingen anledning att ta lätt på det här. Och jag har, som sagt, mandat att stänga...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons