Nyheter

Branden skulle dölja dubbelmord

Nyheter • Publicerad 8 september 2006

BYXELKROK

Mördade och brända - dödsbranden i Byxelkrok var ett dubbelmord. Polisen jagar på bred front dubbelmördaren och fjolårets dödsbrand i Getterum på norra Öland är nu högintressant för utredarna.– Det går inte att utesluta samband mellan bränderna. Vi tittar och och går igenom det materialet på nytt, säger kriminalkommissarie Stig Svensson.

Efter rättsläkarens utlåtande är polisen säker: det sambopar som hittade döda efter villabranden i Byxelkrok mördades.

Den med all sannolikhet anlagda branden var ett kallblodigt och samtidigt misslyckat försök att dölja det brutala dubbelmordet.

– Läser man rapporten och hör det rättsläkaren säger så är vi så säkra som vi kan bli, paret har med stor sannolikhet mördats. Det handlar om misstänkt dubbelmord, säger polisens informationschef Ulf Karlsson.

Hur parets mördats är polisen förtegen om, den uppgift som lämnas ut är att paret inte dött på naturlig väg. Uppgifter i tidningen Expressen gör gällande att paret utsatts för våld innan branden anlades.

– Fria spekulationer, dementerar polisens informationschef Ulf Karlsson bestämt.

flera förhör

Kropparna efter den 66-årige mannen och den 69-årige kvinnan hittades dagen efter branden, åtskilda och med några timmars mellanrum.

– Jag kan inte kommentera var i huset de hittades och hur de mördades, säger kriminalkommissarie Stig Svensson.

– Det vill vi inte gå ut med.

Redan timmarna efter dödsbranden i Byxelkrok inleddes polisen operation dörrknackning i området. Kriminalpolis från Kalmar fanns på brandplatsen när de svårt brända kropparna hittades.

Som enda tidning kunde Ölandsbladet kort efter branden avslöja att polisen samtidigt tittade på andra totalbränder i Byxelkrok med omnejd, däribland den i Getterum i mars 2005 där en släkting till den mördade 69-åriga kvinnan omkom.

Även totalbranden på Neptuni camping i september samma år sågs som intressant i sammanhanget.

– Vi är medvetna om att det inträffat andra bränder med dödlig utgång på norra Öland och funderar självfallet på om det finns ett samband, vilket är för tidigt att säga nu.

– Det vi gör är att gå igenom materialet från dessa bränder en gång till och vi kan inte utesluta eventuella samband, berättar Stig Svensson vars mannar intensivt jobbar med dubbelmordet på norra Öland.

– Det har genomförts mängder av förhör, upp mot ett femtiotal, och nu har vi folk som skriver ut och analyserar uppgifterna därifrån. Samtidigt ska vi prata än mer med folk däruppe.

tips

En av polisens uppgifter i spaningsarbetet är att kartlägga parets personliga förhållanden: familjeband, bekantskapskrets, ekonomi och så vidare. Den tekniska undersökningen har utökats, stor kraft läggs ner på att hitta den brandorsaken.

– I dag är vi åtta mannar som jobbar med fallet, berättar Stig Svensson som på fredagen bestämt förnekade att polisen har någon utpekad och misstänkt person, än mindre att någon delgivits misstanke.

– Nej, nej, inget sådant, utan vi jobbar på och är tacksamma för tips. Det har kommit in några.

Enligt Stig Svensson är närmast allt i tipsväg av intresse.

– På förhand är det svårt att värdera vad som är något att ha eller inte, så jag är tacksam för allt som kan föra utredningen framåt och som hjälper oss att lösa fallet.

– Det behöver inte handla om något man möjligen sett under mord- och brandnatten, även andra uppgifter kan vara av värde, anser Stig Svensson.

överstyr

Källor Ölandsbladet talat med håller det för troligt att det finns kopplingar mellan gärningsmannen, eller gärningsmännen, och det mördade paret.

– En teori är att dubbelmordet inte är något tillfällighetsmord, få mord, som det i Södvik, är det.

– Här kan det handla om en person som av något skäl medvetet gör inbrott i just det huset, blir upptäckt och i stället för att fly dödar han paret och sätter eld på villan för att dölja mordet och eventuella spår. Det tycks som mördaren, eller mördarna, haft gott om tid.

– Det kan också handla om en diskussion som gått överstyr och slutat i mord, berättas det för Ölandsbladet

Polisens tipstelefon: 0480 – 45 60 00

MICHAEL STÅHL

michael.ståhl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.