Annons
Nyheter

Brakförlust för Ötab skall täckas upp av kommunerna

Nyheter • Publicerad 5 januari 2007

ÖLAND

Strax före jul proklamerade ledningen för Ölands Turist AB (Ötab) en ”kraftfull och unik nysatsning inom besöksnäringen”. Och det kan behövas. Särskilt i ljuset av bokslutet för år 2006 som slutade på drygt en miljon kronor minus. Och nu begär man ytterligare sammanlagt 5,5 miljoner för att klarar ruljangsen – och framtiden.

Annons

– Ja, det är inget att sticka under stol med, säger också ordföranden för Ötab:s styrelse, kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

– Vi gick rejält back och vi borde ha sett tecknen för länge sedan. Nedförsbacken har varat under lång tid. Överhuvud taget har underlagen för beslut och handling varit undermåliga de senaste fem åren.

Enligt Kent Ingvarsson, som för övrigt är mycket kritisk mot förre Ötab-vd:n Mitte Nilsson, borde styrelsen ha agerat långt tidigare.

– Jag ta en del av skulden själv också. Men jag påpekade direkt när jag blev ordförande i mars 2006 att vi borde göra en ordentlig analys av situationen. Det var något som inte stämde.

Det som ”inte stämde” har visat sig vara främst två saker: ändrat beteende från turisternas sida - särskilt när det gäller bokningar, samt att bokslutssiffror ”förbättrats” med hjälp av projektpengar från EU.

PROJEKTPENGAR

Den inkomstkälla som tidigare var Ötab:s största – sommargästernas bokning av stugor, har sinat betydligt sedan turisterna själva började ordna sitt boende över internet. En utveckling som på något märkligt sätt undgått Ötab-ledningen.

– Jo, vi får väl tillstå att vi kanske inte uppmärksammat den tendensen tillräckligt mycket tidigare.

Friseringen av bokslutssiffror med hjälp av EU-projektpengar är något som den nuvarande och eventuellt fortsatte (beslutas i mars) ordföranden Kent Ingvarsson delvis lastar den förre vd:n, Mitte Nilsson, för.

– Vi har sysslat med diverse EU-projekt som den förre vd:n försökte driva och då kunde bokföringen lätt ”blandas ihop”. När projekten tog slut kom det reella resultatet för Ötab:s verksamhet i dagen.

Annons

För övrigt kan det vara värt att notera att när EU-projekten tog slut försvann också Mitte Nilsson (till jobbet som informationschef på SKB:s kärnkraftsanläggning i Oskarshamn).

UNDERVERK

Men nu ska Ötab:s ekonomiska utveckling vända och alla minussiffror vändas till plus (hör det förut?). Men till det krävs det mer – just det, pengar. Följaktligen begär nu turistbolaget en ökad så kallad uppdragsersättning av de båda ö-kommunerna i kommunalförbundet från nuvarande 1,3 miljoner till 3,2 miljoner kronor. En ökning med 1,9 miljoner.

Till detta äskar man också ett kapitaltillskott på 2 350 000 kronor för ett nytt bokningssystem som är den stora satsningen i det som kallas ”Utveckling Öland”.

Bokningssystemet är för övrigt redan inhandlat och påstås kunna öka omsättningen med flera tiotals procent.

– Man har samma system på Gotland och där har man ökat omsättningen med 40 procent, hävdar Kent Ingvarsson, vilket underförstått betyder att samma goda utveckling kommer att ske här på denna ö.

Direkt hur detta underverk är konstruerat är svårare att förstå, men kortfattat innebär systemet att bokaren, turisten, ska kunna fixa allt med en enda knapptryckning. Allt från att hyra bil, boende och upplevelser ska kunna ordnas via detta nya system.

NÄRINGEN TAR ÖVER?

Det öländska turistbolaget ägs som bekant av två parter till lika delar – Ölands kommunalförbund samt näringslivet (Ölands Näringsliv Ekonomisk Förening). De ekonomiska åtagandena är däremot långt ifrån på 50-50 basis.

Näringslivet åtog sig från början att årligen peta in 800 000 kronor i bolaget från och med 2001 när bolagsordningen fastställdes. Det har emellertid inte skett. Summan ha sjunkit undan för undan. Under räkenskapsåret 2006 stöttade näringen turistbolaget med enbart 133 000 kronor.

Annons

– Min förhoppning är förstås att näringslivet ska ta ett kraftigare ansvar för den näring de själva är med att driva, kommenterar Kent Ingvarsson, som dock påpekar att företrädare för näringslivet har sagt sig ha ”en ambition” att pumpa in ytterligare 700 000 kronor under innevarande år.

Det finns också en utvecklingsplan för hur man ska vända det ekonomiska ansvaret. Under år 2007 står kommunerna för 87 procent av de ekonomiska åtagandena medan näringen själva orkar med 13 procent. Redan år 2011 ska förhållandet vara det omvända. Åtminstone har de politiska beslutsfattarna tänkt sig utvecklingen så.

Hursomhelst, under innevarande år kommer skattebetalarna att stå för den överväldigande delen av satsning på turismen, eller nära fem miljoner kronor, om respektive fullmäktige är med på noterna.

– Men i förlängningen är detta med turism något för näringslivet. Kommunen kan naturligtvis köpa tjänster, exempelvis turistinformation. Men i grund och botten bör näringslivet ta över alltsammans, anser ordföranden i Ötab, Kent Ingvarsson.

Och med tanke på att näringen skryter med att man omsätter långt över en miljard kronor, vissa säger nära två miljarder, borde väl åtminstone någon liten procent kunna hamna på själva navet i verksamheten – det öländska turistaktiebolaget...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons