Nyheter

Bråket på socialförvaltningen: ”Alla är rädda för repressalier”

Nyheter • Publicerad 14 april 2008

MÖRBYLÅNGA

Stöket på Mörbylånga socialförvaltnings IFO-enhet (individ och familjeomsorg) verkar inte ha lagt sig. Personal är sjukskrivna, arbetsmiljöverket följer situationen, och en beteendevetare konsultar i korridorerna.

Nu ställer en av enhetens anställda och tillika ledamot i kommunstyrelsen, Annika Olsson (c), inte mindre än fem (5) interpellationsfrågor till ordföranden Claes Brolinson. Frågorna är grupperade i två ”avdelningar”. Tre frågor berör arbetsmiljön och förtroendet för IFO-enheten, medan två frågor tar upp barnens situation ”enligt Barnkonventionen.”

”PRESSPROPAGANDA”

När det gäller arbetsmiljön hävdar Annika Olsson att socialsekreterarna inte kan göra ett gott arbete då de är utsatta för ”presspropaganda”. Det vill säga ordförande Brolinsons uttalanden i pressen. Att IFO-enheten själva kallat till presskonferens för att belysa konflikterna ur sitt egna perspektiv tar hon dock inte upp. Situationen på enheten verkar, åtminstone enligt Annika Olsson,vara rejält spänd:”...alla är rädda för repressalier från ordföranden...att av sin egen nämnd bli uthängd i media med namn och bild och inkompetensförklarande gör att arbetsmiljön på IFO-kontoret är fruktansvärt nedbrytande.”

För Annika Olsson gäller det nu att återskapa förtroendet för socialtjänsten, vilket hon undrar hur nämnden ska lösa. Fråga två berör arbetsmiljön, där Annika Olsson funderar över hur nämnden arbetar med att återskapa en god arbetsmiljö ”fram till arbetsmiljöverkets nästa besök den 2:a juni, så att kommunen inte kommer att lida ekonomisk skada genom ytterligare viten?” Den tredje och sista frågan under avdelning ett berör tredje part: ”Hur ser nämnden till att inte tredje part lider mer skada av nämndens agerande via media?”

BARNKONVENTIONEN

I avdelning två blir tonen mer högtidlig. Nu gäller det hur nämnden tillvaratar ”barnperspektivet enligt Barnkonventionen.” Annika Olsson antyder med sina frågor att socialnämnden inte ger så många vitten för barn som har det svårt: ”1. Hur tillvaratar socialnämnden på bästa sätt barnen i de enskilda familjeärendena och hur håller ni barnperspektivet levande i alla beslut som rör dem? 2. Hur beskrivs barnperspektivet i er budgetplanering och framtidsvision?”

Då frågorna är ställda till nämndens ordförande, den från centerpartiet avhoppade Claes Brolinson, betyder det att han måste upp i talarstolen och svara. I normala fall är det inte hans arena då han inte har en plats i fullmäktige. Men nu får han det. Och det kanske inte var riktigt meningen – från centerns sida...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.