Annons
Nyheter

Bra turistbetyg för Borgholm

Nyheter • Publicerad 30 november 2007

BORGHOLM

Sveriges Hotell och Restaurangföretagare, SHR, och Svensk Handel har i samarbete med American Express för första gången sammanställt en helt ny rapport om turism- och besöksnäringen i Sverige – län för län, kommun för kommun. Och rapporten visar att Borgholms kommun har flera framskjutna positioner.

Annons

I ”Turismen i Sverige – Kommun för kommun 2007” sammanställs statistik och begrepp som attraktion, inflöden och köpkraft för varje kommun i Sverige. Snabba svar finns därmed på om sommar eller vinterdestinationer går bäst, hur turismen utvecklas på Gotland jämfört med Borgholm, hur östkustens kommuner står sig mot västkustens och mycket mer.

ÅRETS TURISTKOMMUN

Vid offentliggörandet av rapporten, som ägde rum på Hilton Hotell Slussen i Stockholm, utnämndes Strömstad kommun till 2007 års svenska turistkommun. Strömstad får bland annat priset för sin framgångsrika detaljhandel, pådriven av sommarturism och gränshandeln med Norge samt genom sin topplacering som båtkommun.

Den svenska besöksnäringen är viktigare än någonsin, inte minst med tanke på dess omsättning på över 200 miljarder kronor årligen. Rapporten ”Turismen i Sverige – Kommun för kommun 2007” bidrar till en tydligare förståelse för hur ett län, en region eller en kommun förhåller sig till omvärlden.

HEDRANDE ELFTEPLATS

Så till rankingen av landets samtliga kommuner, där Borgholm hamnar på en elfteplats. På listan ligger Mörbylånga på plats 31, Kalmar på 48, Västervik på 63 och Oskarshamn på 66. Rapporten redovisar också tio i topp-listor för de olika variabler som ligger till grund för rankingen. I listan för antalet fritidshus toppar Borgholm med 526 per tusen invånare, och ligger också i topp när det gäller antalet gästnätter vid campingar, 78 per invånare. Hotell- och campinganläggningarnas omsättning ger en fjärdeplats, antalet gästnätter i fritidshamnar en åttondeplats med 823 per invånare och antalet gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem en niondeplats med 14,3 per invånare. Och restaurangernas omsättning en tiondeplats.

På samma sätt som landets kommuner har rankats har man även rangordnat landets län. Här toppar Jämtlands län, följt av Gotlands län och därefter Kalmar län som delar tredjeplatsen med Hallands, Stockholms och Dalarnas län.

ROLF NILSSON

Fotnot:Den som vill läsa rapporten i sin helhet kan hämta hem pdf-filerna ovan eller gå in på webben, www.svenskhandel.sealternativt www.shr.se.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons