Nyheter

BRÅ hoppas på PRO-poliser

Nyheter • Publicerad 16 juni 2008

 BORGHOLM

När polisen inte kan komma rycker tant Vera, 76, ut!? 

– Alla krafter som kan förhindra brott är av godo, säger Christina Ateva, ordförande för Brottsförebyggande rådet och vill se ett garde av raska och observanta pensionärer på Borgholms gator och torg.

Sökes: kommunvärdar - gärna orädda och serviceinriktade pensionärer med god lokalkännedom och argusögon. Anlag för detektivarbete är ett plus.

Titeln ”kommunvärd” ljuger nämligen lite.  

LARMA

– Kommunvärdarna ska ha en kiosk på torget som bas och därifrån ska de dela ut vykort med brottsförebyggande budskap, lite tips till besökarna om vad de ska tänka på under vistelsen på Öland, säger Christina Ateva, ordförande för lokala BRÅ i Borgholm.

Förutom ”säkra” tips  får kommunvärdarna en övervakande uppgift.

I ett brev till Pensionärsrådet från poliskommissarie Leif Larsson, polismyndighetens brottsförebyggande strateg, sägs att kommunvärden ska kalla på hjälp vid olyckor och brott, att iakttaga och anteckna vad man ser vid olika händelser som kan medföra åtgärder i framtiden samt att agera för att förebygga brott eller olyckor.

PRO-poliser?

– Nej, nej, de får hålla sig på mattan, skrattar Christina Teva, men alla krafter som kan förhindra brott är av godo. Ju fler som ser saker ju bättre. 

– Det här kan till exempel vara att ha uppsikt över parkerade bilar för att undvika bilinbrott.

Leif Larsson hoppas på det gamla gardet:

– Idén är rolig, intressant och kan bli bra om vi får engagemanget och intresset.

Om pensionärsstyrkorna råkar ramla på ett brott är hans råd kort och koncist:

– Larma och observera!

INTRESSE

Bollen ligger nu hos Borgholms mer eller mindre raska skara av pensionärer.

– Pensionärsrådet var intresserade, men ville ha mer på kött på benen och det har de nu fått i och med Leif Larsson brev.

Om seniormedborgarna hörsammar BRÅ:s vädjan väntar dagliga arbetspass från förmiddag till kväll under juli månad.

– Kommunvärdarna ska vara bra PR för kommunen och hjälpa turisterna,  Grundtanken är att de ska kunna visa turister tillrätta,  säger Christina Ateva.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.