Annons
Nyheter

Bra företagsklimat i Borgholm

Nyheter • Publicerad 9 mars 2007

BORGHOLM

Politiker och media får med beröm godkänt av näringslivet i Borgholm kommun. Värre är det för kommunens tjänstemän. Det offentliggjorde onsdags Svenskt näringslivs regionchef i Kalmar Christina Fosnes. I ryggen hade hon de färska siffrorna från förra årets enkät om företagsklimatet i kommunen.

Annons

Det är sjunde året i rad som enkäten skickas ut till kommunens näringsidkare och politiker. Undersökningen ska enligt Christina Fosnes ses som ett led i att öka företagsamheten och i förlängningen även tillväxten i regionen.

– De områden som sticker ut negativt i år är infrastrukturen, utbildning och svårigheten i att få tag i kompetent personal, menar Christina Fosnes.

Allt fler företagare är inne i expansiva faser där rekryteringar kan bli aktuellt. Men många anser att det inte finns tillgång till kompetenta personer i den utsträckning som är önskvärd. Även kommunens tjänstemän får dåliga värden i enkäten och främsta anledningen till det är enligt företagarna bristen på kommunikation. En större närhet efterfrågas också.

– Tjänstemännen får ofta klä skott för politiska beslut och krångliga regelverk. Det är de som har kontakterna med företagare i första hand, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Totalt ser vi en svag positiv trend i kommunen, säger Fosnes.

– Förra undersökningen var vi den tredje bästa kommunen i länet. Men konkurrensen hårdnar och allt fler får upp ögonen på hur viktiga de här frågorna är, säger Lisbeth Lennartsson.

KLEN SVARSFREKVENS

En tanke med undersökningen, som görs av Demoskop, är att politiker ska ha ett underlag att agera utifrån. Frågan är hur statistiskt säkerställd enkäten är. Av de 200 företagare som tillfrågade svarade bara drygt hälften. Urvalet till enkäten gjordes slumpvis bland kommunens samtliga företag och de som svarade flitigast var de företag som hade mellan en och fem anställda.

Bland politikerna i kommunfullmäktige, alltså den grupp som främst ska ha nytta av underlaget, svarade två tredjedelar.

– Borgholm har ändå en högre svarsfrekvens än riksgenomsnittet, säger Christina Fosnes som menar att antalet svarande räcker till för att vara allmängiltig.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons