Nyheter

Bostadsbolaget lovar att försöka förebygga störningar

Nyheter • Publicerad 3 november 2007

FÄRJESTADEN

Mörbylånga Bostadsbolags planer på att bygga 22 lägenheter (för så kallat seniorboende) i två huskroppar på Vasa-tomten i Färjestaden har fått ett visst mothugg i form av tre överklaganden. Bostadsbolaget svarar nu länsstyrelsen och naturligt nog anser bolaget att de som klagar, däribland socialförvaltningen, skjuter långt över målet.

Den 22 juli 1968 köpte dåvarande Torslunda kommun av Signe Danielsson den fastighet som kallas för Vasatomten. Köpeskillingen var för övrigt 180 000 kronor. Redan tidigt planerades det för bostadsbygge på fastigheten – allt snack om att Signe Danielsson skulle ha skrivit in ett förbehåll i kontraktet om att fastigheten var ämnad för äldreboende är för övrigt en ren myt. Detaljplanen blev dock inte fastställd förrän 1986 efter en vända ända uppe i regeringsrätten.

Något bostadsbygge blev det dock inte. Däremot har som bekant (Ölandsbladet har exempelvis ägnat socialförvaltningens verksamhet ett visst utrymme) kommunen en behövlig, omtalad och välkänd verksamhet för autister i den fastighet som finns på området. Under året lämnade dock kommunens bostadsbolag in en bygglovsansökan för 22 lägenheter i två huskroppar på området. Verksamhetsansvariga på boendet hävdade bestämt (i en intervju i Ölandsbladet) att byggnation på fastigheten inte skulle vara till förfång för vare sig verksamhet eller de som vistas där. Kommunens miljö- och byggnadsnämnd beviljade bygglov för Bostadsbolagets planer, men det dröjde inte många dagar förrän överklagandena damp ner i kommunborgen i Mörbylånga. Dels var det två privatpersoner, dels socialförvaltningen som framförde negativa synpunkter på det planerade bygget av 22 lägenheter för så kallat seniorboende.

FÖREBYGGA STÖRNINGAR

Bostadsbolaget har nu inkommit med ett yttrande till länsstyrelsen i vilket man naturligt nog avfärdar de klagandes argument. Mörbylånga Bostads AB:s vd, Per Olof Linde, som författat skrivelsen anlägger moteld på två flanker: dels gör man gällande att den planerade byggnationen överensstämmer med fastställd plan (vilket privatpersonerna inte anser), dels att för den händelse länsstyrelsen inte anser detta så rör det sig ändå om en mindre avvikelse.

Socialförvaltningens farhågor om att den ena av de planerade två huskropparna kommer att störa befintlig verksamhet skriver bostadsbolaget inte under på. Från Bostadsbolagets sida påpekar man att den planerade bebyggelsen inte ligger på så kallad prickad mark och att det således inte finns några hinder för ett bygge.

Vidare påpekas det att: ”Marken skall enligt planen användas för något allmännyttigt ändamål vilket kan innebära olika typer av bebyggelse. Det torde till exempel vara helt i enlighet med planen att bygga ett vårdboende eller till exempel en skola. Mot den bakgrunden menar bostadsbolaget att ett seniorboende är om inte mindre störande så åtminstone inte mer störande än ett vårdboende eller en skola.”Bostadsbolaget säger sig dock ha ”full respekt för att personer med autism är extra känsliga för störningar.” Men man säger sig också vara villiga att tillsammans med personalen diskutera igenom hur bygget ska genomföras ”i syfte att förebygga störningar så långt det är möjligt.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.