Bortglömda aktieägare funna
BORGHOLM
Nu är alla rättmätiga aktieägare i Borgholm Energi AB funna. En släktforskare tog uppdraget att leta rätt på släktingar till de ölänningar som köpte andelar i bolaget år 1922. Tacksamt för bolaget, eftersom man försökt nå dessa i många år.
– Den här frågan har hängt i luften sen jag kom till företaget 1994, med det var vid förra årets årsstämma som vi bestämde att vi skulle gå till botten med det här, säger Benny Wennberg, VD för Borgholm Energi.
När Elverket byggdes 1922 stod Borgholm stad för den största delen av kostnaden. Men en del finansierades också av enskilda personer, som gick in med 100 kronor var, vilket motsvarade en aktie. I princip var det som en insamling för att klara bygget.
Aktierna som tillhör dessa personer har funnits kvar i bolaget sedan dess.
– Under 1960-70-talet gick inte bolaget vidare bra och då inlöstes ett antal aktier för samma summa som de kostade vid köpet, 100 kronor, säger Benny Wennberg.
Ägarna till nio av aktierna har dock fram tills i dagarna varit okända. Dessa aktier utgör två procent av Borgholm Energi. Den släktforskare som tagit sig an arbetet har helt nyligen identifierat ett 60-tal personer som är släktingar till de ursprungliga aktieägarna.
INTE MYCKET PENGAR
En av dessa släktingar, Göran Karlsson, bor i Borgholm. Han hade hittat det aktiebrev som tillhörde hans farfar Leonard Karlsson, som var en av aktieägarna i Borgholms Energi när det begav sig. Nyligen fick Göran Karlsson reda på att han var en av aktieägarna.
– Jag hade sett aktiebrevet tidigare, men trodde bara att det var kuriosa. Sen ringde en äldre dam som hade läst att min farfar, Leonard Karlsson var en av aktieägarna, säger han.
Troligen delar Göran Karlsson aktien med en faster. Det handlar förmodligen inte om mycket pengar att dela på men han tycker ändå att aktieinnehavet är roligt.
– Det är en kul historia att farfar var inblandad när det började med elektriciteten på Öland, säger han.
Eftersom aktien inte är värd så mycket frågade han Benny Wennberg om han inte kunde få en plats i bolagets styrelse i stället.
– Men det var bara på skoj, skrattar Göran Karlsson.
Värdet för dessa aktier baseras enligt Benny Wennberg på vinstutdelningen de senaste 10 åren. Den ligger på omkring 100 000 kronor. Det är alltså den summan som ska delas upp på de 60 släktingarna till de ursprungliga nio aktieägarna. Inga stora summor i slutändan, men väl en bättre affär än för de aktieägare som fick utbetalat en hundring på sjuttiotalet. Nästa steg är att meddela samtliga personer som är släktingar till de ölänningar som var bland pionjärerna när Borgholm fick elektricitet. Det kan bli en riktig överraskning för en del, även om det inte handlar om några stora pengar. Arvingarna med öländsk härkomst har nämligen spridit sig över hela landet, ja till och med på andra sidan Atlanten. En av dem har nämligen lokaliserats till Amerika.