Annons
Nyheter

Borgholms torg är till för alla

Nyheter • Publicerad 9 juli 2007

BORGHOLM

Torget i Borgholm ska bli vackrare och få ny beläggning. Bland annat skall en gräsmatta ersättas med plattor. Nu höjs ett varnande finger från personer som använder rullator och rullstol. De vill inte ha samma sorts plattor som på Storgatan, där skarvarna känns tydligt när man kör över dem.

Annons

I samband med torgets förskönande är det också många som vill att området framför kommunhuset skall få annan beläggning. Idag är det kullersten vilket innebär svårigheter för den som är rullstolsburen, använder rullator eller käpp. Men även gående och småbarnsföräldrar med barnvagn tycker illa om underlaget.

Alltför ofta har det hänt att personer har ramlat och stukat fötter på det svåra underlaget. Och det finns de som länge har velat få en förändring, inte bara bland medborgare i allmänhet utan även bland dem som har mer insyn i Borgholms utformning.

PITTORESKT ELLER TILLGÄNGLIGT

Enligt den skiss som nu finns utställd om torgets försköning skall kullerstensområdet bli en publikyta för både små och stora framträdanden på torget. Men stenen skall vara kvar även om ytan kommer att minska i omfattning.

– Jag förstår att man vill behålla det pittoreska och en miljö som är gammaldags. Men man måste också se till dem som tar sig fram med hjälpmedel av olika slag. Det är besvärligt och gör ont att ta sig fram och då blir det också så att man utestänger människor, säger Bengt Melander som själv sitter i rullstol.

Bengt Melander säger att han inte vill upplevas som en gnällspik, men han vill uppmärksamma kommunen på problemet innan det är försent. När jobbet väl är gjort blir det både omständligt och dyrt om det skulle behöva göras om.

Enligt uppgift är det tänkt att den nya plattsättningen på torget i Borgholm ska göra det framkomligt för alla, såväl gående som rullstolsburna och synskadade. Och på området med kullersten skall en utjämning ske med sand som plattas till och gör ytan jämnare. Frågan är hur sanden ligger kvar när sopmaskinen har kört några varv.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons