Borgholms mångmiljonminus: Läget är mycket allvarligt...
BORGHOLM
Efter några magra år är Borgholm på väg in i ett nödår.
– Läget är mycket allvarligt, det prognostiserade underskottet är hela sju miljoner kronor stort, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och går ut med ett två procent stort sparkrav mot samtliga nämnder och styrelser.
Kommunledningen (läs kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, c, Sune Axelsson, s, och Eddie Forsman, m) har återigen dragit i den genom åren flitigt använda nödbromsen när det gäller ekonomin. Tidigt flaggades för att 2008 kunde bli ett tufft år på marginalen och nu har dessa farhågor besannats. Enligt ekonomikontorets delårsrapport kan årets räkenskaper sluta med sju miljoner kronor i minus. Kommunstyrets beska medicin: Sparpaket.
– Sparpaket för alla styrelser och nämnder på två procent av driften för resterande del av 2008. Dessutom är det investeringsstopp för samtliga ej påbörjade eller upphandlade investeringar, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och hittar flera delförklaringar och en grundförklaring till kräftgången i ekonomin.
– I grunden handlar det om vi har en krympande ekonomi på grund av allt färre invånare. Vi måste jobba för fler arbetstillfällen och för att fler flyttar hit.
HÖGA RÄNTOR OCH LÖNER
Att budgetläget ser ut som det för dagen förklaras med oväntat stora löneökningar, lån som fått högre ränta och socialnämndens bekymmer med vårdkrävande sommargäster.
– Löneutbetalningen i dag (onsdag) är den största i kommunens historia. Lönerna har ökat mer än vad kommunen har råd med och ändå hade vi avsatt den högsta summan någonsin till löneökningar. Där går vi tre miljoner minus mot budget.
– Sedan har lån med för kommunen fördelaktig låg ränta skrivits om och fått högre ränta, även där är det tre miljoner minus.
– Socialnämnden har ett prognostiserat underskott med åtta miljoner vilket till stor del beror på ovanligt många fritidsboende med väldigt stora vårdbehov. Här har regeringen äntligen satt igång en utredning, det kan inte vara rätt att en sommarkommun som Borgholm ska ta kostnaden för sommargäster som betalar skatt på annan ort.
Socialnämnden är redan igång med sitt sparpaket där en lösning är att dra ner bemanningsnivån/personaltätheten på flera särskilda boenden inom äldreomsorgen till 0,75, något som kritiseras av anställda och facket Kommunal.
– Den bemanningsnivån finns redan på avdelningar i Strömgården och Soldalen och fungerar bra där, motargumenterar Lisbeth Lennartsson, undersköterska på Soldalen tiden före kommunalrådsposten.
– Dessutom är 0,75 fortfarande en högre bemanningsnivå än vad många andra kommuner har.
”VI HAR ALLTID FIXAT DET”
Även nästa år är under lupp.
– Kommunstyrelsens arbetsutskott har begärt in konsekvensbeskrivningar på två procent i budgetminskning för 2009, i så fall en besparing på totalt tio miljoner kronor, säger Lisbeth Lennartsson och berättar att Borgholm är i ”gott” sällskap.
– Många andra kommuner har det tufft. Kalmar har ett sparbeting på två procent och Nybro går mot 20 miljoner i underskott, nämner hon som exempel.
Ett tips till kommunledningen i dessa spartider kan vara att ta kontakt med kommunstyrelseledamoten och socialdemokraten Inger Sundbom för råd. När småskoledebatten rasade som värst fick hon under en presskonferens frågan ”hur ska socialdemokraterna få fram mer pengar till socialnämnden?”. Hennes svar:
– Det fixar vi, det har vi alltid fixat.
I skoldebatten sa för övrigt närmast hela fullmäktige nej till stora besparingar i investeringsbudgeten, driftkostnader i fastigheterna och längre fram i skolornas driftbudget. Detta då beslutet blev att behålla alla byskolor, förutom den i Bredsättra. Resonemanget underkänns av Lisbeth Lennartsson.
– Det var rätt mycket luft i de siffrorna och östra sidan har positiv inflyttningstrend, mycket tack vare närheten till skolor och barnomsorg.
MICHAEL STÅHL
Fotnot:0,75 ska utläsas 0,75 anställd per brukare i snitt.