Annons
Nyheter

Borgholms kommun: ”Strand bröt inte mot alkohollagen”

Nyheter • Publicerad 21 september 2007

BORGHOLM

På torsdagen kom Borgholms kommuns yttrande angående alkoholserveringen på Strand hotell. Enligt kommunen har hotellet inte brutit mot alkohollagen vid arrangemangen av drinkbord.

Annons

Yttrandet ingår i länsstyrelsens tillsynsärende av kommunen, som öppnades i slutet av juli. Detta efter en anmälan om Strand hotells så kallade VIP-bord. Borden har arrangerats vid tre tillfällen under sommaren 2007. Minst åtta personer har då kunnat gå före i kön för att sedan bänka sig vid ett bord dukat med två flaskor champagne, två flaskor smaksatt Absolut Vodka och tio Heineken.

INTE KOMMUNENS UPPGIFT

I och med tillsynsärendet begärde länsstyrelsen in ett yttrande av Borgholms kommun, där socialnämnden nu har besvarat fyra frågor varav tre är kopplade till alkohollagen. Bland annat rörde frågorna marknadsföringen på Strands hemsida och huruvida alkoholserveringen kan bedömas som återhållsam.

Angående annonseringen på hemsidan ser socialnämnden inte detta som påträngande eller uppmanande ”till bruk av alkohol i större mening än en drinklista eller vinlista som exponeras via Internet”. I samband med detta skrivs också att det inte är kommunens uppgift att utreda sådan marknadsföring utan att den tillsynen ligger hos Konsumentverket. Ärendet är därför vidarebefordrat till Konsumentverket.

TJÄNAR ELVA KRONOR

När det gäller animeringsförbudet (att uppmuntra till alkoholförsäljning genom erbjudande om fri entré med mera) anser kommunen att Strand hotell inte har brutit mot alkohollagen. En uträkning visar att kunden tjänar elva kronor på att köpa ett drinkbord istället för att köpa samma mängd alkohol i baren.

Vidare skriver socialnämnden att räddningstjänsten inte haft anmärkningar på att Strand hotell ska ha haft fler gäster än serveringstillståndet tillåter. Dock har räddningstjänsten konstaterat brister i brandskyddet, som nu åtgärdats.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons