Nyheter

Borgholms kommun annonserar efter fler invånare

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2008

BORGHOLM

Det är dags nu, några dagar till och allt är över och förbi. Åtminstone för den här gången.

– Nu får det bli skärpning. Här behövs varje människa, gammal som ung. Skriv er i Borgholm, manar moderatpolitikern Rolf Edmark och ska annonsera efter fler kommunmedborgare.

Ekvationen går inte ihop: varje år växer Borgholms bostadsmarknad med cirka 120–140 fritidshus och fler och fler väljer att vistas allt längre tid i Sveriges på Koh Chang(?). Ändå tappar Borgholm invånare, befolkningsmängden har nått en kritisk massa där skattepengarna inte räcker till för att täcka upp en allt dyrare kommunal verksamhet.

– Här måste det finnas en jättepotential för att få fler att skriva sig i Borgholm, resonerar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och berättar att kommunstyrelsen utsett en arbetsgrupp.

Hemläxan består av enda uppgift: Se till att fler mantalsskriver sig i Borgholm. Och det snabbt, helst innan den första november då staten stänger dörren denna gång för tilldelning av diverse invånarantal-baserade bidrag.

LAG OCH MORAL

Trion som ska göra det består av Kenneth Sturesson, c, Ingrid Sundbom, s, samt Rolf Edmark, m. Den sistnämnde pekar på både lag och moral.

– Först och främst är det den legala aspekten, reglerna säger att där man regelmässigt tillbringar sin huvudsakliga dygnsvila ska man skriva sig, vilket innebär är man sju månader om året på Öland så är det här man mantalsskriver sig. Sedan handlar det om trivsel, gemenskap och solidaritet - att ställa upp. Det duger till exempel dåligt att många äldre är här och kostar mycket i insatser som Borgholm får betala rakt av, utan att få tillbaka en spänn.

Motmedicinen är information.

– Jag tror att mycket beror på okunnighet, folk känner inte till reglerna och vet inte vilka konsekvenser det får för kommunen när de står utanför. Då måste man informera och det fort som ögat innan månadsskiftet. Vi i arbetsgruppen har den här veckan på oss att fundera hur informationen ska utformas, vi kommer att annonsera.

SJÄLVKLART

Stora pengar ligger i potten. I ett läge då årets kommunala finanser slutar med mångmiljonminus och ett mycket kärvt 2009 står för dörren är alla tillskott välkomna.

– Det här är mycket viktigt. Jag inbillar mig, utan att veta exakt, att det handlar om 30 000 - 40 000 kronor per person och år i statsbidrag, det är inga obetydliga siffror, säger Rolf Edmark, själv kommunmedborgare sedan januari 2006.

– En självklarhet och även nödvändigt för att kunna vara förtroendevald. Och jag vågade inget annat, inte med den här mediabevakningen, garvar Kyrketorpsbon.

Enligt SCB hade Borgholm 10 907 invånare den 30 juni år, ytterligare bekräftelse på den kräftgång som såg sin start i mitten av 1990-talet. 1994 hade Borgholm 11 944 invånare. Även befolkningspyramiden har förändrats från en tämligen jämntjock skapelse 1994 till en kurvig figur 2007 där antalet 20- till 40–åringar drastiskt minskat i antal medan gruppen runt 60 år och uppåt gått den motsatta vägen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.