Borgholms försköning tar paus
Storgatans försköning tar paus, torget får vänta. Stadshuset går före, konstaterar kommunchefen Lars Frick.
Den grå vardagen, livet efter den rojalistiska yran, är tillbaka på Storgatan där skylten om gårdsgata för många framstår som ett dåligt skämt och där bilarnas intåg har satt sina tydliga spår i gatstenarna.
Nu väntar nästa stora steg i försköningen av miljön kring och på Storgatan: torget. Och just ordet väntar är signifikativt för denna del-etapp.
När några av fastighetsägarna vägrade betala för det arbete de själva varit med och dragit igång uppstod vakuum, ett 2,3 miljoner kronor stort sådant.
För att arbetet ska fortsätta måste de 2,3 in, det är politikernas krav, redogör kommunchefen Lars Frick och berättar att samtal pågår-skylten är tänd.
Jag och Benny Wennberg har träffat fastighetsföreningen och jag förutsätter att de tar de initiativ de utlovat. Kommunen avvaktar diskussionen i föreningen och jagar heller inte på i frågan.
Skälet till att kommunen vilar på hanen är att torget får vänta till nästa år.
I och med att stadshuset byggs om avvaktar vi med torget. Torget får bli 2007, under förutsättning att pengarna finns.
Och jag tror att pengarna kommer in. Jag tror på upplägget, att folk ska känna sig delaktiga i försköningen. Om det sedan är via sponsring, bidrag eller annat får vi se.
2006 blir ändå inte helt utan försköning.
En liten pott finns över för societetsparken.
Denna sommar gäller upprustning av societetsparken, där det ska skapas en ordentlig parkmiljö, säger Lars Frick för att snabbt hänvisa övriga park-frågor till stadsarkitekten Leo Eriksson.
Först ut är en genomgång av trädbeståndet i parken, vad behöver förnyas, berättar denne.
Sedan ska vi flytta på paviljongen till ett bättre ställe, vilket sannolikt är rakt väster om fontänen.
Även området runt fontänen, den så kallade rondellen, ska fräschas upp i och med nyplantering och i parkens sydöstra del är en ny golfbana på gång.
En privat historia som vi styr över, konstaterar Leo Eriksson om golfen.
Även om vi inte har någon jättebudget för societetsparken, några hundratusen, så kommer det att bli en påtaglig skillnad.
I bakgrunden finns även nybildade Borgholms Nya Planteringskommitté, en stiftelse för stadens försköning där ideella insatser och bidrag ska resultera i en blomstrande stad.
De gör sin debut i societetsparken, avslöjar Leo Eriksson.
Tillbaka till Storgatan och dess framtid där det inofficiellt sägs att kommunen valt att gå försiktigt fram med gågatu-kravet under tiden av förhandlingar/samtal med fastighetsägarföreningen.
Jag tror att många tycker att dagens Storgata är rätt så bra. Sedan får framtiden utvisa den rätta formen, man måste våga testa olika varianter, säger Lars Frick diplomatiskt.