Nyheter

Borgholms budget: ”Kan bli smärsamt”

Nyheter • Publicerad 21 juni 2012

BORGHOLM

Efter hård kritik ska fler än äldreomsorgen dra lasset när Borgholm tvingas skära i kostnadsmassan.

– Nu återstår det svåra arbetet och en djupare analys på om detta är rimligt att göra, utan att det försämrar kvaliteten, säger Borgholms ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg efter kommunstyrelsens ja till budgetramar 2013.

”Borgholmsmodellen” är numera det nya i Borgholms ansträngda ekonomiska vardag och enligt denna i veckan framtagna mixmodell av standardkostnader och direkta kommunjämförelser ska kommunens olika verksamhetsgrenar bantas med drygt 15 miljoner kronor nästa år.

– Borgholmsmodellen ansågs nog som mer tilltalande för alla i kommunstyrelsen, med en mer rättvis fördelning, konstaterar ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg efter tisdagens hastigt tillkomna kommunstyrelsesammanträde.

IHOP

De största neddragningarna hittas i grundskola och äldreomsorg med 4,2 miljoner kronor respektive 4,9 miljoner kronor.

– Men dessa besparingar ska göras ihop med Borgholm Energi, verksamhetsområdena och bolaget ska jobba tillsammans för att hitta rätt flöden i servicenivå, lokalytor, bemanning och logistik, påpekar ekonomichefen.

Ändock mycket stora pengar att spara i verksamheter där de stora kostnaderna hittas i personalkostnaderna.

– Det kommer att bli jättetufft, det kan bli smärtsamt. Detta riktlinjer att jobba efter. Nu återstår det svåra arbetet och en djupare analys på om detta är rimligt att göra, utan att det försämrar kvaliteten

NÖDD OCH TVUNGEN

Politiskt tycks rambeslutet ha tagits under mer eller mindre pistolhot.

– Härtill är jag nödd och tvungen, säger Moderaternas Eddie Forsman, våra tjänstemän vädjade och ville komma vidare i arbetet, det har ju stått stilla.

Samtidigt betonar den lokale moderatledaren att ramarna inte ska tas för slutprodukt.

– De politiska prioriteringarna ligger inte här utan längre fram, det kommer att ske justeringar.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) lyfter även hon fram tjänstemännens iver att lämna startfållan.

– Cheferna väntade på besked från kommunstyrelsen och nu har de fått det.

TUFFT

Efter tal om möjligheter att påverka runt-i-kringkostnader, antalet kommunbilar och effektivare lokalanvändning medger kommunalrådet att kärva tider väntar kommunens anställda.

– Självklart kommer det att märkas, självklart måste det till omstruktureringar. Behövs alla skolor, bedriver vi verksamhet åt landstinget – det kommer att bli jättetufft men Borgholm har goda förutsättningar att klara det här.

ORIMLIGT

Oppositionsledaren Ilko Corkovic (S) är tillfreds med att den tidigare jämförelsemodellen kallad VKV, där äldreomsorgen ensamt skulle spara drygt 18 miljoner kronor på tre år, skrotats.

– Jag är glad att vi rödgröna plockade fram nya siffror, men även detta är tufft och när det gäller äldreomsorgen känns det orimligt att hämta hem så mycket pengar, de har redan i år ett underskott mot budget med sex miljoner kronor och sedan ska de enligt ramen spara 4,7 miljoner kronor nästa år, säger Ilko Corkovic och håller med om att de politiska ambitionerna kommer ”längre fram”.

– Nu fick tjänstemännen i alla fall något att börja med.

UNDERSKOTT

Prognosen för 2012 visar för stunden nio miljoner kronor i minus, trots obudgeterade AFA-pengar på 9,3 miljoner kronor. Om kalkyler stämmer med verklighet ska det årets underskott hämtas in under 2013.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.