Annons
Nyheter

Borgholm vill att Mars stannar på Öland

Nyheter • Publicerad 18 november 2011

ÖLAND

Öland har givit många pusselbitar till forskare i form av spännande arkeologiska fynd. Nu senast hittades en silverskatt i Björnhovda och tre av stormaktstidens största krigsskepp har hittats utanför Ölands kust. Men fynden skickas oftast till Stockholm för att sedan placeras på museer utanför Öland.

Annons

Men ett museum i klass med Vasamuseet och Kronanmuseet är inte genomförbart enligt Svärdet-upptäckaren Carl Douglas.

– Vraken ligger väldigt djupt och svårtillgängligt. Det skulle bli för dyrt och jag ser det som en omöjlighet.

En likadan utgrävning som med Kronan tror han inte heller kommer att hända.

– Jag ser det som en bärgning. En utgrävning av den kalibern är omöjlig, det krävs för mycket och skulle bli dyrt. Jag tycker Kronan är ett fantastiskt projekt och perspektivet de har. De nöjer sig inte med helheten. De vill gå ner på detaljnivå och det gillar jag. Det är viktigt. Men Svärdet kommer aldrig att bli ett museum och jag tror inte det finns något behov av det. Vi har Kronanmuseet och Vasamuseet, det är fantastiskt nog.

JÄTTEVIKTIGT

Richard Lundgren som är en av de dykare som upptäckte Mars tycker det är positivt om Öland kan få visa upp fynd från vraket i framtiden.

– Just nu är det inte aktuellt med någon bärgning. Nu går den vetenskapliga forskningen först. Men om det blir aktuellt är det klart att Öland ska få visa upp detta. Det är jätteviktigt och ni på Öland ska stå på er. För det är många som är intresserade om något sådant skulle bli aktuellt. Västervik, Kalmar och självklart Stockholm vill ha det isåfall, säger han och fortsätter:

– Men jag tycker att det redan nu borde göras något för Öland. Mars ligger utanför Böda hamn och varför inte sätta upp ett utkikstorn där besökarna kan speja ut mot Mars.

UPPLEVELSER I BÖDA

Borgholm kommun har diskuterats frågan i Kommunstyrelsens arbetsutskott. Böda-borna har lyft frågan och vill ha ett upplevelsecentrum vid Böda hamn.

Annons

– Lars Frick fick i uppdrag i september att tillsammans med näringslivskontoret undersöka saken. Vi kan inte bygga något stort museum i Böda, isåfall får det inrymmas i befintliga lokaler, säger Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholm och fortsätter:

– Ett upplevelsecentrum behöver inte innehålla fynd för det går med hjälp av teknik att skapa en upplevelse. Visa hur viktig Östersjön har varit och fortfarande är. Vi har många ideér och i kommunstyrelsen har vi i vår vildaste fantasi diskuterat att det kanske är möjligt att med hjälp av utbåtar låta besökare se vraket på riktigt. För på Barbados gör dem det. En annan idé är att montera en kamera vid vraket och låta folk se det från land.

VILL HA DET PÅ ÖLAND

Om det blir aktuellt med bärgning av fynd från Mars vill Borgholm kommun att de visas upp på Öland.

– Om något ska plockas upp från Mars vill vi ha det kvar här på Öland. Alla fynd som hittas på Öland skickas till Stockholm och det skapar inga arbetstillfällen här på Öland, säger hon.

Vart ska det ställas ut i så fall?

– Himmelsberga museum är ett fantastiskt ställe och har säkra lokaler. Om hembygdsförbundet skulle gå med på det vill säga, annars finns det andra lokaler. Jag har pratat med Örjan Molander som är chef för länsmuseet och vi kan nog få hjälp av dem i så fall.

LÅNG VÄG KVAR

Kent Ingvarsson, kommunalråd i Mörbylånga, tycker att idén är bra men tror att den kan bli svår att genomföra.

– Det är lång väg att gå innan något sådan kan bli aktuellt. Om det blir aktuellt skulle det kräva mycket resurser för en sådan anläggning är krävande. Det skulle vara svårt att driva det kommunalt men med privata medel kan man säkert få till det. Jag tycker det är tråkigt att inte ett enda fynd från Kronan finns på Öland och vi har många andra skatter som har skickats upp till Stockholm.

Annons

ALEXANDER JENSEN

alexander@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons