Borgholm toppar landets åldringsstatstik
ÖLAND
Sveriges befolkning blir allt äldre. Andelen äldre ökar stadigt och mest ökar den i några Norrlandskommuner samt Borgholm. Där är var tredje medborgare är 65 år eller äldre.
En av de stora valfrågorna kommer självklart att bli jobb, eller snarare bristen på arbete särskilt för ungt folk. Men frågan är om det fortsättningsvis kommer att vara ett problem. Av befolkningsstatstiken att döma kommer snarare det motsatta förhållandet, brist på arbetskraft, att vara ett större problem.
Arena för tillväxt ett samarbetsorgan där även SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ingår, presenterade nyligen färska befolkningssiffror på temat antalet äldre i Sveriges kommuner. Andelen 65 år och äldre har de facto ökat i 284 av landets kommuner.
Orsakerna är flera. Dit hör exempelvis att de stora barnkullarna födda på 1940-talet nu börjar bryta pensionärsbarriären och att vi lever allt längre. Inom den medicinska världen har det påpekats att det inte är osannolikt att det idag föds människor som kan förvänta sig att fira både sin 100-års och rent av 130-150-årsdag.
Ett annat problem i sammanhanget som drabbat många kommuner utanför storstadsregionerna är den alltmer accelererande urbaniseringen. Unga väljer i allt större utsträckning att flytta från mindre och medelstora orter till storstadsregioner, men även till universitets - och högskoleorter. De äldre stannar kvar eller väljer att flytta till attraktiva turistorter exempelvis Borgholm.
BORGHOLM I ÄLDRETOPPEN
Och hur ser då de faktiska siffrorna ut för Ölands, och speciellt Borgholms del?
Jo, de bär syn för sägen. Andelen äldre, vilket definieras som 65 år och uppåt, i riket i genomsnitt har under den senaste tioårsperioden ökat med 1,6 procent från 17,2 till 18,8 procent.
I Borgholm har andelen äldre ökat med hela sex procent från 24,2 till 30,1 procent. Mer än var tredje medborgare i Borgholms kommun är således 65 år eller äldre. Faktum är att Borgholm toppar riksstatistiken. Det är enbart fyra Norrlandskommuner som ligger aningen före Borgholm värst är Överkalix med 31,2 procent äldre.
Motsvarande siffror för Mörbylånga kommun är en ökning på 3,7 procent, från 19,1 till 22,7 procent. På andra sidan Sundet ligger Kalmar precis på rikssnittet med en andel äldre på 18,8 procent. Denna relativt låga siffra förklaras blanda annat av Kalmars status som universitetsstad, vilket medför en koncentration av ungt folk.
Att anta att sådana gerontologiska fakta ställer stora krav på kommunal planering säger sig självt.
Men kommunalrådet i Borgholm, Lisbeth Lennartsson (C), väljer att se det positiva i Borgholms, för en utomstående, dystra siffror.
Vi har under en längre tid hört till de ledande kommunerna när det gäller antalet äldre.
Och det medför inte till problem?
Nej, så ser inte jag det. Tvärtom, andelen äldre med erfarenhet är påtagligt verksamma inom allt från företagande till föreningsliv.
Dessutom har andelen äldre medfört ett uppsving i sådana företag som tillhandahåller service. Faktum är att vi har 50 personer färre inom hemtjänsten än för något år sedan. De äldre vänder sig till RUT och ROT-företag i allt större utsträckning.
I Mörbylånga, som är länets populäraste inflyttningskommun av folk i produktiv ålder, ser man något annorlunda på saken.
PÅFRESTNINGAR
Visserligen får kommuner med stor andel äldre ökade statsbidrag, men påfrestningar på hemtjänst och krav på särskilda boenden ökar, påpekar kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).
Dessutom blir det svårare att rekrytera personal till vård, skola med mera, när andelen yngre proportionellt minskar.
Som i sin tur innebär?
Ökade kostnader. Lönerna kan inte ligga stilla om vi ska ut och konkurrera om arbetskraft.
Borgholms kommun leder marschen mot äldresamhället.