Nyheter

Borgholm tar emot flyktingar

Nyheter • Publicerad 10 maj 2006

BORGHOLM

Ett 30-tal flyktingar med uppehållstillstånd väntas till Borgholm med start i höst.– Kommunledningen är positiv till avtal med Integrationsverket. Jag ser dessa nya kommuninvånare som en klar tillgång, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c).

Runt om i landet söker Integrationsverket efter kommuner villiga att ta emot flyktingar med klara uppehållstillstånd.

Borgholm har fått frågan och även besökts av Integrationsverket och kommunledningens svar är: ja.

– Godkänner kommunstyrelsen och fullmäktige avtalet med Integrationsverket bör de första kunna flytta in i höst, berättar

Lisbeth Lennartsson.

barnfamiljer

Avtalsförslaget är på två år och gäller mottagning av maximalt 40 flyktingar.

– Det finns ingen nedre gräns, men vår avsikt och ambition är att ta emot dessa 30 till 40 nya svenskar Integrationsverket talar om.

– Barnfamiljer är klart intressanta för oss, dessa vore fantastiska för skolorna i Bredsätra, Gärdslösa, Södvik och Böda, anser kommunalrådet vars resonemang på den punkten har sin grund i en from förhoppning om att folk på landsbygden hyr ut vinterustade fastigheter till året-runt-boende flyktingar.

Även kommunen kan tänka sig att hyra ut, även om dessa bostäder/lägenheter i regel är koncentrerade till Borgholm.

– Uppgifter från Borgholm Energi säger att kommunen äger ett 70-tal lägenheter och varje gång en sådan blir tom kan flyktingar flytta in.

nystart

Enligt kommunalrådet väntar 130 flyktingar i regionen på flytt från flyktingförläggning till mottagningsort.

– De stora grupperna är från före detta Sovjet, men där finns också personer från Somalia, Irak och Iran.

Lisbeth Lennartsson är övertygad om att Borgholm kan ta emot flyktingar på ett bra sätt.

– Vi har stora möjligheter att göra ett bra arbete och det är lättare att hjälpa dem till nystart här, på en liten ort, än i storstäder. Det här är nya kommuninvånare som avsevärt kan stärka vår skolor, men även kommunens möjligheter att få ersättning av staten.

– Att Borgholm tappade 66 invånare från november 2004 till november 2005 innebar två miljoner kronor mindre i bidrag från staten än beräknat, påminner kommunalrådet.

samordnare

I specifikt flyktingbidrag ges kommunen 497 100 kronor i grundersättning samt 165 700 kronor per vuxen (16 till och med 64 år) och 101 800 kronor för barn under 16 år. Dessutom har regeringen aviserat ett engångsbelopp på 20 000 kronor per flykting.

– Grundplåten är rejäl, bedömer Lisbeth Lennartsson och räknar med att inrätta en ny kommunal tjänst.

– Det kommer att behövas en samordnare mellan nyinflyttade och företagare, kommunen och så vidare.

Antalet personer som i år får uppehållstillstånd och behöver tas emot i landets kommuner beräknas enligt Integrationsverket bli cirka 29 600. I nuläget saknas 16 500 platser.

– Det har skett en tydlig utökning av antalet platser, men sett över behovet för hela året räcker det inte. Vi behöver fler positiva besked från kommunerna, säger Andreas Carlgren, generaldirektör för Integrationsverket.

När flyktingar anländer till respektive mottagningsort mantalsskrivs de på platsen.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.