Nyheter

Borgholm störtdyker i företagsranking  

Nyheter • Publicerad 7 oktober 2011

ÖLAND

Från första plats förra året ner till 211:e i år. I Företagarnas årliga kommunranking är Borgholm en stor förlorare. Istället är Mörbylånga den kommun i länet om är bäst rankad.

– Det kan ske stora förändringar för såhär pass små kommuner bara på ett år. För Borgholms del handlar det förmodligen om att det inte har varit ett lika bra turistår, säger Olle Termén, tillförordnad regionchef på Företagarna i länet.

2009 års klang och jubel när det gällde omsättning, kreditvärdighet och antal aktiebolag i Borgholm är alltså som förbytt i siffororna från 2010 speglar årets ranking. Guldmedalj utbytt mot bottennapp. Eller?

– Nja, jag skulle inte vilja säga att Borgholm gått dåligt, utan att andra kommuner gått väldigt bra.

DYSTERT I LÄNET

Faktum är att hela länet går kräftgång i årets mätning och att inte en enda av kommunerna placerar sig bland de hundra bästa på listan med 287 kommuner. Bäst är Mörbylånga - trots att de dalar från en 43:e plats till 116:e.

– Vissa branscher går bra vissa år och förra året var uppenbarligen inte gynnsamt för länet generellt.

SNABBARE BREDBAND

Syftet med mätningen är att kommunledningen ska reagera om det inte ser bra ut i mätningen. Och visst finns det en del att jobba med på Öland framöver.

– Det finns bland annat två saker man kan jobba med, snabbare bredband och handläggningstider, säger Stefan Lander på Företagarna Öland.

Men även saker som är bra:

– Att vi har ett näringslivskontor nu är ett framgångskoncept på sikt, konstaterar han. Och siffrorna visar också sitt tydliga språk. De senaste fem åren är Borgholm och Mörbylånga de mest framgångsrika i länet näst efter Kalmar.

PRISADES

Ett av de företag som gick riktigt bra 2010 var Ölands vattenskärning AB i Färjestaden. Dessa prisades också med diplom för det gångna året med en 20-procentig ökning i omsättning samt en vinstökning på 200 procent.

– På ett år kan ske stora svängningar, vi har bland annat fått en ny storkund under året och det gör stort utslag, förklarar Martin Wreinert, delägare som tillsammans med marknadschef Malin Wreinert har haft ett annat verksamhetsproblem - att hitta kompetent personal.

– Dessutom kan Stockholmsföretag få för sig att vi är dyrare i och med de längre transporterna, men i gengäld har vi ju lägre produktionskostnader.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.