Nyheter

Borgholm – landets tryggaste kommun enligt undersökning

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2008

KALMAR

Vill du känna dig trygg ska du flytta till Borgholm. Åtminstone om man går efter polismyndigheternas senaste nationella trygghetsundersökning. Den visar att Borgholm är Sveriges tryggaste kommun.

– Det är trevligt att tryggheten är hög, med tanke på hur det såg ut här i somras med mängden folk, säger Magnus Areskog, polischef på Öland.

Undersökningen är rikstäckande och består av en enkät som delas ut till utvalda boende i 237 svenska kommuner. I enkäten har personen fått svara hur de uppfattar olika typer av problem och brottslighet. Resultatet visar att Borgholm inte bara upplevs som tryggast i länet, utan även i Sverige.

På tisdagen presenterade Kalmar läns polismyndighet resultaten från sitt län. Stora delar av länet upplever en ökad otrygghet på grund av buskörning med mopeder och mc. Samtliga kommuner ligger över eller mycket över riksgenomsnittet – förutom Borgholm som tangerar genomsnittet.

FLER POLISER

Den norra ölandskommunen känner sig också tryggast i länet när det gäller bland annat nedskräpning, skadegörelse och problem med ungdomsäng som stör ordningen. Det finns inte heller någon stor oro för inbrott i bostad eller källare. Men enligt Magnus Areskog har brottsligheten i Borgholm inte minskat under den senaste tiden, utan snarare legat på ungefär samma nivå. Han tror istället att invånarna känner sig tryggare eftersom fler poliser befunnit sig på Öland under sommaren.

– Jag upplever att skadegörelsen gått upp men gemene man gör inte det, förmodligen för att vi har varit synliga. Det är alltid viktigt.

Men från att ha upplevt trygghet kring det mesta, finns det ett problemområde där resultatet inte är lika positivt. När det gäller problem med kvinnor som antastas hamnar Borgholm på en fjärdeplats av länets tolv kommuner.

– Det förekom en hel del grova brott mot kvinnor i somras. Min uppfattning är att de reagerar på det.

”VI BRYR OSS”

Mörbylångaborna upplever framför allt trafikproblem som en otrygghet. De är inte särskilt oroliga för att utsättas för brott men upplever att polisen inte bryr sig om de lokala problemen.

– Det är tråkigt att de inte tror att vi bryr oss, för det gör vi. Vi har trafikkontroller och kartlägger kriminella även där. Men vi kanske borde bli bättre på att visa vad vi gör, säger Magnus Areskog som alltså åter är inne på synligheten.

Han anar att det kan uppfattas som att polisen inte befinner sig i Mörbylånga, sedan polisstationen försvann.

– En polisskylt betyder mycket för allmänheten.

Något att möjligtvis jobba mer på under det närmaste året.

– En sådan här undersökning är bra att utgå ifrån när vi ska arbeta vidare. Även om årets resultat är bra så får vi inte slå oss till ro, då ser det inte ut på samma sätt nästa år.

MALIN MARKLUND

Trygghetsundersökningen

• Undersökningen består av en enkät som delades ut under en månad i slutet av sommaren.

• 5 700 enkäter fördelades över länet.

• I vardera kommun gick enkäten ut till 300 personer.

• Antalet svarande var drygt 72 procent i hela länet medan Mörbylånga låg på 76,7 procent och Borgholm på 75,7 procent.

• De svarande är 16-85 år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.