Annons
Nyheter

Borgholm kritiserar polisen – ”oacceptabel situation”

Nyheter • Publicerad 9 augusti 2007

BORGHOLM

Det utbredda fylleriet och svineriet på gator och torg i Borgholm får kommunstyret att öppet kritisera den högsta polisledningen i Kalmar.

Annons

– Situationen är oacceptabel. I möte utlovade länspolismästaren lokal polispatrull, men efter omdisponering finns närmaste polis i Kalmar. Så kan vi inte ha det, säger kommunchefen Lars H Frick.

Ölandsbladet har i flera artiklar uppmärksammat fylleristernas ogenerade framfart i centrala Borgholm. Problemet kom även i öppen dager under British Carmeet-dagarna då ett antal personer vomerade och urinerade inför publik. Kommunledningen i Borgholm klandrar nu länspolismästare Olof Ersgård för löftesbrott. Den lokala polisstyrka länspolismästaren ska ha utlovat i ett möte med kommunen är till stora delar uppbunden av receptionstjänster.

– Det kan vi inte acceptera och förutsätter en annan planering och dialog i framtiden. Boende och turister måste kunna gå säkra och då duger det inte att närmaste polis är 30-45 minuter bort, anser Lars H Frick.

– Vid ett antal tillfällen i sommar har det behövts snabba polisiära insatser och då har det inte funnits någon styrka i Borgholm. Så kan vi inte ha det.

Kommunchefen rapporterar även om missnöjd allmänhet.

– Jag har hört från flera håll att detta är undermåligt. Från kommunens sida anser vi att detta inte handlar om resursbrist hos polisen, utan det är en fråga om ledning och planering.

Kommunens kritik mot länspolismästaren Olof Ersgård finns på pränt. I en skarp skrivelse, undertecknad av kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och Lars H Frick, påpekas ett antal gånger att situationen ”inte kan accepteras”.

”Borgholms kommun vill nu allvarligt påpeka att den situation som rått under 2007 inte kan accepteras i framtiden. Vi förutsätter därför att länsledningen planerar och löser situationen på ett mer tillfredsställande sätt i framtiden”, sägs det i skrivelsen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons