Nyheter

Borgholm förlorade vattentvist

Nyheter • Publicerad 25 juni 2008

BORGHOLM

Knockade i tingsrätten, odiskutabel revansch i hovrätten – Petgärde samfällighetsförening med 71 medlemmar vann vattentvisten mot Borgholm Energi.

I november förra året kunde Ölandsbladet berätta att en vattenstrid i det tysta avgjorts av tingsrätten.

Tvisten gäller så kallade lägenhetsavgifter. Enligt gällande vattentaxa kan Borgholm Energi ta ut lägenhetsavgift när en fastighet/område består av mer än en lägenhet och bolaget hade därmed satt ner foten i öster, i Petgärde samfällighetsförening med 71 ”lägenheter”.

Fakturor på cirka tusenlappen till varje sommarstugeinnehavare skickades ut, men genom föreningen vägrade samtliga betala med hänvisning till ett vattenavtal med kommunen från 1981 där inget sades om lägenhetsavgifter.

Efter att ha kikat på saken kom tingsrätten fram till:

– Parternas avtal ger utrymme för bolaget att påföra föreningen lägenhetsavgifter.

VINST I

HOVRÄTTEN

I tingsrättens dom ålades föreningen betala att 73 452 kronor plus ränta i lägenhetsavgifter till Borgholm Energi plus bolagets rättegångskostnader på 48 525 kronor.

Knocken i tingsrätten följdes av returmatch i hovrätten – för att få en helt annan utgång.

– Det kan inte ha varit parternas avsikt att kommunen ensidigt, utan att omförhandla avtalet, skulle kunna ändra debitering på det sätt som skett, skriver hovrätten i sin färska dom och underkänner energibolagets krav mot samfällighetsföreningen där för övrigt landshövdingen Sven Lindgren ingår i skaran av sommarstugeägare.

Borgholm Energi får därmed inga lägenhetsavgifter och ska dessutom stå för sina egna rättegångskostnader samt samfällighetsföreningens.

VÄRDERA

Föreningens sekond, advokat Sture Larsson, konstaterar nöjt:

– I november fick föreningens medlemmar läsa att föreningen förlorat i tingsrätten. Det kan vara trevligt för medlemmarna att nu få läsa att man vunnit i hovrätten.

I den andra ringhörnan är vd Benny Wennberg omedveten om hovrättens utslag när Ölandsbladet kontaktar honom .

 – Oj då, har den domen kommit idag?

När han får hovrättens dom uppläst är den spontana kommentaren:

– Vi får läsa och värdera. I dag kan jag inte säga om vi överklagar eller inte. Ärendet är av principiellt intresse - föreningen har i dag oerhörd rabatt på sin vattenkostnad och det kan heller inte ha varit avtalets avsikt.

 MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.