Nyheter

Borgholm fick rätt om hemtjänst

Nyheter • Publicerad 7 maj 2010

BORGHOLM

”Fyra veckor och inte en vecka mer” – Borgholm fick rätt i den vitt uppmärksammade frågan om hemtjänst till sommargäster.

– Ett mycket positivt besked från förvaltningsrätten, kommenterar äldreomsorgschefen Gudrun Johnsson belåtet och tror att ”Borgholmsmodellen” får efterföljare.

Nyligen trummade socialchefen Lisa Källén ut budskapet att alla ansökningar från sommargäster/ visstidsboende med krav på hemtjänst i mer än fyra veckor avslås.

– Det är inte skäligt att bevilja mer än fyra veckor hemtjänst i en sommarstuga där man inte är skriven.

– Detta har inte prövats tidigare, det är på tiden att man gör det. Vi är i en allvarlig situation och vill driva frågan rättsligt, förklarade Lisa Källén vars stridsrop gav eko på riksplanet.

HAR FOG

Efter flera överklaganden från drabbade visstidsboende har förvaltningsrätten i Växjö nu prövat frågan om sociallagens skrivning om skälig levnadsnivå kontra hemtjänstbehov utanför hemkommunen.

För att ge Borgholm helt rätt.

– Fyra veckors sommarvistelse i bostaden i Borgholms kommun måste anses tillgodose det i socialtjänstlagen uppställda kravet på en skälig levnadsnivå. Socialnämnden har alltså haft fog för sitt beslut, skriver förvaltningsrätten i en av domarna där en kvinna i Nacka begärt hemtjänst i tio veckor under perioden 6 maj - 8 juli.

FÖRVÅNAD

På socialkontoret är äldreomsorgschefen Gudrun Johnsson smått omtumlad.  

– Jag blev faktiskt förvånad, vi har provat att få betalt från hemkommunerna  och vi har jobbat för en ändring av vistelsebegreppet och inget har fungerat, det kändes som att det var kört, säger hon med förvaltningsrättens dom på sitt bord. 

– Det här var ett mycket positivt besked som handlar om den lilla kommunens dilemma när det gäller säker vård och ekonomi. Nu har saken prövats och nu har vi fått en definition - att fyra veckor är skälig levnadsnivå, tillägger hon nöjt.

POSITIVT

De visstidsboendes krav på hemtjänst kostade kommunen tre miljoner kronor förra året. Samtidigt var det mycket svårt att hitta kompetent och utbildad extrapersonal för de i många fall omfattande insatserna.

I de ansökningar som nu avslås för 2010 finns bland annat krav på hemtjänst i nära ett halvår, detta utan att brukaren betalar en skattekrona i kommunen. 

– Förvaltningsrättens beslut påverkar vår verksamhet positivt, bekymret har varit att få tag ”rätt” personal för att säkerställa god och säker vård, nu blir det mer hanterbart, konstaterar äldreomsorgschefen belåtet.

NÖJD

Hur mycket kommunen spar vågar hon inte sia om.

– Det är för tidigt, det går inte att säga var vi hamnar.

Här har Borgholm troligen gjort en pionjärinsats för andra turistkommuner, kan ”Borgholmsmodellen” bli ett begrepp andra följer?

– Visst kan det bli så, förvaltningsrättens beslut kommer att få stor betydelse för fler kommuner än Borgholm.

Socialchefen Lisa Källén befinner sig på semester i London och rapporteras vara mycket nöjd med förvaltningsrättens dom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.