Nyheter

Borgholm Energi och Östkraft satsar gemensamt på vindkraft

Nyheter • Publicerad 29 november 2007

BORGHOLM

Östkrafts styrelse har beslutat att Borgholm Energis elhandelsföretag Östkraft ska ta första steget i en vindkraftsatsning. Östkraft påbörjar därför en förstudie om möjligheterna att vara med i utvecklingen av Sveriges vindkraftproduktion.

2006 köpte Östkraft cirka 27 procent av all vindkraft som producerades i Sverige och överväger nu att etablera egen produktion för att ytterligare öka inköpet. I förstudien ingår att gå igenom lämpliga platser för att finna potentiella områden för vindkraftsbyggnation. Sedan ska ett konkret förslag läggas fram till Östkrafts styrelse för beslut innan nästa steg kan tas och en vindkraftsbyggnation kan påbörjas.

25 VINDKRAFTVERK

Vindkraftssatsningen som är under utredning består av cirka 25 vindkraftverk, vilket motsvarar årsförbrukningen av el i drygt 30 000 villor.

– Det är viktigt att bygga ut den förnybara elproduktionen i Sverige för att minska behovet av att importera kolkraft från utlandet. Därför ser vi ett eventuellt vindkraftprojekt som vårt sätt att bidra till att skapa mer förnyelsebar produktion i Sverige, säger Tom Istgren, vd Östkraft AB.

– Vi har arbetat med vindkraftproduktion inom Borgholm Energi sedan slutet av nittiotalet och har mycket positiva erfarenheter. Det känns bra att vi nu tillsammans med övriga delägare inom Östkraft kan satsa vidare i större skala och se över möjligheterna till gemensamma projekt inom Östkraft, säger Benny Wennberg, vd Borgholm Energi AB.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.