Nyheter

Borgerliga alliansen splittrad i frågan om den framtida skolan

Nyheter • Publicerad 31 januari 2008

BORGHOLM

Den borgerliga alliansen i Borgholm spricker i skolfrågan.

– Det var inte läge att presentera ett gemensamt förslag, analyserar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson efter alliansens möte i veckan.

Inför utbildningsnämndens sammanträde på måndag, där framtidens skolorganisation efter vändan förra sommaren står inför sin andra rejäla politiska mangling, visslar olika kompromissförslag och svårtytt siffermaterial genom luften likt skarpladdade pjäser från Stalinorglar – de folkvalda bombarderas av olika skolalternativ och total enighet tycks utopisk.

Den största sprickan finns inom det borgerliga blocket där moderaterna följer ett helt eget spår: total nedläggning av skolorna i Böda, Södvik, Bredsättra, Gärdslösa och Runsten. Partiet vid makten, centern, lanserar samtidigt sitt landsbygdsförslag där samtliga småskolor, förutom den i Bredsättra, har en plats i framtidens skolorganisation. Även socialdemokraterna, kommunens näst största parti, följer i stort denna linje i skoldebatten.

– Jag konstatera att det finns en politisk majoritet för att bevara skolorna på landsbygden, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) med tillägget:

– Sedan är det upp till moderaterna om de vill följa den linjen eller inte.

Oenigt under det borgerliga gruppmötet i tisdags?

– Det var i alla fall inte läge att lansera ett gemensamt förslag.

KOMPROMISS

Det största frågetecknet i skoldebatten fins runt småskolorna på östra sidan. Tre skolor blir med stor sannolikhet två, men hur ska verksamheten organiseras mellan Gärdslösa och Runsten? Ska båda mista mellanstadieverksamheten? Är Runsten framtidens nav på östra sidan? Eller ska allt sluta i en kompromiss om kompromissen för att ge lite till alla?

– Det finns tankar på att samla F-1-2 från båda enheterna till en enhet och likadant med 3-4-5-6, men vilken skola som ska ha vad vill jag inte uttala mig om, det vore att föregripa debatten. Däremot känns förslaget seriöst, både ur pedagogisk och ekonomisk synvinkel, berättar Lisbeth Lennartsson.

Kommunalrådet är tämligen omtumlad av det digra material utbildningsförvaltningen skickat ut med tre häften, alla tre runt 50 sidor tjocka, fyllda med olika alternativ, konsekvenser och analyser.

– Mötet i veckan resonerade kring de utredningsvar som kommit på olika förslag och det går att analysera än mer, sedan får partierna samla alla tankar inför sammanträdet i utbildningsnämnden.

FORTSÄTTER

Utbildningsnämndens ordförande Sven-Göthe Lidheim instämmer i kommunalrådets lägesanalys.

– Det finns ingen enighet i den borgerliga gruppen, så är min bild. Men i nämnden är man nog i stora drag klara över hur skolorganisationen ska se ut.

Samtidigt förutspår han en lång vår:

– Nämnden kommer att ta ett öppet beslut där nämnden föreslår kommunstyrelsen att föreslå fullmäktige och sedan rullar det vidare till fullmäktiges beslut längre fram, diskussionen lär fortsätta.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.