Annons
Nyheter

”Borde ställa samma krav på importen“

Nyheter • Publicerad 23 juli 2012

MÖRBYLÅNGA

Ölands kvalitetsprodukter har specialiserat sig på småskaligt lokalproducerat nötkött, och nu går affärerna bra efter mycket slit. – Vi har jobbat två och ett halvt år och inte tagit ut en krona, men nu är bra snurr på det, säger Emanuel Olsson. LRF besökte på torsdagen företaget med målet att slå ett slag för den lokala produktionen.

Annons

Ölands kvalitetsprodukter grundades för två och ett halvt år sedan av Emanuel Olsson från Risinge och Tony Åhlund från Mysinge, strax söder om Mörbylånga. Djuren kommer Tony och hans fars gård, och förutom slakten, som görs i Kalmar, gör de allt från uppfödning till styckning själva. De levererar omkring 700 kilo kött i veckan, vilket innebär att de styckar fem djur varannan vecka.

–Det är för lite, det märker vi i diskerna, säger de.

När efterfrågan stiger under sommarmånaderna kan de inte följa på direkt, eftersom de måste beställa slaktning med väntetid på en till två veckor och sedan hängmöra köttet i två veckor. Att försöka ta sig an de stora bjässarna är inte aktuellt, men de säger att de också har kunder som blivit beroende och vägrat gå tillbaka till vanligt kött.

–Vi kan ju aldrig konkurrera med industrin i prissättning. Samtidigt har de svårt att konkurrera med vår kvalitetssortering, säger Emanuel Olsson.

POLITISKA KRAV

Lars-Ove Jansson, ordförande för LRF Sydost besökte på torsdagen företaget som en del av sin sommarturné. Han upprepade flera gånger att varannan tugga i Sverige är importerad, och menar att den andelen borde minska, bland annat eftersom konsumenterna enligt honom i större utsträckning efterfrågar svenskt kött. Han menar att företaget är ett exempel på hur den svenska livsmedelsproduktionen kan ökas. Men för en större ökning krävs det att politikerna genomför ändringar, uppger han.

– På Öland här måste vi få en lättnad i biotopskyddet till exempel. Vi har haft tal om det här med länstyrelsen, det är en grej. Vi måste också få ordning på offentlig upphandling så att kommunen kan handla upp svenskt och lokalproducerat.

ORÄTTVIST

Bönderna bakom Ölands kvalitetsprodukter håller med, och menar samtidigt att det importerade köttet har orättvisa konkurrensfördelar.

– Du borde kunna ställa samma krav på importen. Vi säger inte att det är fel med den djurskyddslagstiftningen vi har, men samtidigt är det helt okej att importera från ett annat land med lägre krav. Som en bonde sa här, om jag skulle göra med grisarna som de gör i Tyskland, då skulle jag hamna i fängelse, och den skillnaden kan det vara ibland, säger Emanuel Olsson.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons