Nyheter

Bondeuppror mot länsstyrelsen

Nyheter • Publicerad 6 juli 2012

RUNSTEN

En tredjedel av bönderna på Öland var på plats när frågan om rivningstillstånd för stenmurar på Öland debatterades med länsstyrelsen. Kontentan? En bättre odlingsgrupp och förhoppningsvis en lagändring.

– Ett fantastiskt engagemang och ett väldigt nyttigt möte, så beskriver Johan Danielsson, bonde och förre detta ordförande i LRF på södra Öland mötet på Rungården. I tisdagens tidning konstaterade han att under de femtio år som han varit i branschen har länsstyrelsen aldrig varit så besvärlig att ha att göra med som nu. Men han tror och hoppas att mötet på torsdagen var ett genombrott. På plats fanns 175 bönder, ett antal jurister från LRF och länsstyrelsen, kommunalråden Kent Ingvarsson (M) och Lisbeth Lennartsson (C) samt landshövding Stefan Carlsson.

– Han gjorde ett gott intryck och verkar förstå situationen och vilja jobba vidare så att vi förändrar den här hopplösa situationen för de öländska bönderna, säger Danielsson.

”SOMNAT IN”

Till att börja med kan det bli aktuellt att utveckla den jordbruksgrupp som tidigare hade en separat odlingsgrupp för bönderna på Öland.

– Det har funnits en grupp, men dialogen har försvunnit. Länsstyrelsen tycks ha glömt bort en del saker som diskuterats och samarbetet för att utveckla jordbrukarnas situation har somnat in, konstaterar Danielsson. Han och de andra bönderna påtalade vikten av att ärenden avgörs snabbare medan länsstyrelsen åberopade att långsiktighet är viktig.

– Men det verkar nu som att de förstår att vi bönder måste få snabbare handläggningar och mindre rigorösa bedömningar.

KRÄVS LAGÄNDRING

Samtidigt krävs det förmodligen en lagändring eller en annan tolkning av lagen för att situationen ska bli tillfredställande för bönder som rationalisera sitt jordbruk.

– Kan vi få en annan tolkning av Ölands biotopskydd är mycket vunnet, säger Danielsson och understryker den ansenliga förändring som skett de senaste 20-30 åren.

– På sjuttiotalet fick bönderna odlingsbidrag om de ville rationalisera, nu får de förbud och ett helt orimligt vite som de måste betala.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.