Annons
Nyheter

”Bönderna har tvättat bort töntstämpeln”

Nyheter • Publicerad 23 juli 2012

ALBÖKE

Tv-bonden Bengt Erlingsson och LRF Sydost ordförande Lars-Ove Johansson diskuterade bondens ökade status och behov av livskamrater.

Annons

I torsdags besökte Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost, Bengt Erlingsson som deltar i årets Bonde Söker Fru. De pratade om att tv-program som Bonde Söker Fru och matlagningsprogram har gett bonden en högre status.

– Bönderna är väldigt viktiga. Vad vore Öland utan alla bönder? De ger arbetstillfällen, ger närproducerad mat och håller landskapet öppet. Begreppet bonde har fått en högre status efter Bonde Söker Fru och det är viktigt, säger Lars-Ove Johansson.

– Detta gör bland annat att det blir lättare att få ungdomarna att börja på lantbruksskolor. Det är viktigt att vi i Sverige ökar vår självförsörjning. Varannan tugga är importerad mat och det är skrämmande, fortsätter han.

INGEN SPARKAR LÄNGRE

Böndernas roll har också förändrats med tiden och även synen på dem.

– Bönder är en allt exklusivare arbetsgrupp. Man har blivit mer företagare. De har blivit färre men större, säger han.

– Bönderna har tvättat bort töntstämpeln. Förut förknippade man bönder med gummistövlar, keps, bromsolja och sega råttor. De var tröga och långsamma, tillägger Bengt Erlingsson och fortsätter:

– Förut var det legitimt att sparka på bönder men det gör man inte längre i samma omfattning. Företagen blir större och det betyder en annan professionalitet. Tekniken har också hjälpt till, det gör att bonden får tid till att göra andra saker också.

LIVSKAMRAT

För många av bönderna är arbetet ensamt och därför är det viktigt med en livskamrat.

Annons

– En bonde jobbar ofta ensam men nu är det lite annorlunda i de stora besättningarna som har flera anställda. Men en livskamrat är jätteviktigt. Har man ingen som stöttar är det inte lätt, säger Lars-Ove Johansson.

Bengt Erlingsson får inte säga hur det har gått med Bonde Söker Fru. Men han fick vara med i fem minuter i våras. Under Diggilospelningen på Ekerum fick han dessutom komma upp på scenen.

– Det var jätteroligt. Många nickar och ler på staden, hittills har det överlag varit positiva reaktioner. På Ekerum kom det några barn och bad om min autograf. Jag trodde de skämtade och jag blev full i skratt, säger Bengt Erlingsson.

Han vill ha en Livskamrat och inte en piga.

– Jag är inte ute efter en piga eller lantarbetare. Jag vill ha en livskamrat med jobb utanför gården. Det ger nya erfarenheter, säger Bengt Erlingsson och fortsätter:

– En ensam företagare är bunden och ensam. Det är inget 7-4 jobb, det är en livstil att vara bonde. Det är lätt att bara jobba, jobba och glömma bort sitt eget liv.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons