Annons
Nyheter

Bönder vill ändra ”fyrkantig lagstiftning” för stenmurar

Nyheter • Publicerad 15 maj 2007

KASTLÖSA

Fram och tillbaka med jordbruksmaskiner. Knixandet mellan stenmurarna gör att arbetet tar åtta timmar. Normalt ska tio hektar klaras av på tre och en halv timme.

Annons

– Det är ju varken tids- eller energisparande, säger lantbrukaren Göran Wilén på Bjärlinge gård, söder om Kastlösa.

Under måndagen hade Göran Wilén finfrämmande hemma på gården. Jordbruksutskottets vice ordförande Claes Västerteg (c) och riksdagsmannen Anders Åkesson (c), träffade LRF-representanterna Åsa ”Felix” Hjalmarsson och Nils-Erik Bondesson, på Göran Wiléns gårdsplan. Biotopskyddslagstiftningen måste ses över och ändras. Det anser LRF.

– Lagstiftningen är för fyrkantig, säger ”Felix” Hjalmarsson.

Otaliga är de öländska lantbrukare som råkat i trätomål med länsstyrelsen och naturvårdsverket för att de önskat ta bort stenmurar.

RÄTTSLIGA PROCESSER

LRF har principiellt stöttat ett par rättsliga processer där lantbrukare önskat få bort murar för att två små tegar skulle kunna bli en större.

– Varje gång har det fallit på lagstiftningen, suckar ”Felix” Hjalmarsson.

Förhoppningen är nu att kunna övertyga Claes Västerteg och andra politiker om att lagstiftningen behöver ändras. Öländska bönder måste ges samma möjligheter att utvecklas som kollegerna i övriga Europa.

– För vår del handlar det framför allt om att komma åt jordmån som jag kan odla mina grödor på, säger Göran Wilén, som bland annat odlar potatis och böner.

Åkrarna ligger i väst-östlig riktning. Jordmånen Göran Wilén söker för sina grödor ligger i norr-sydriktning. Anders Åkesson säger sig förstå problematiken för lantbrukarna.

Annons

– Det är som att driva ett företag med högerhanden bakbunden.

INTE HÄNGT MED

Claes Västerteg från Kinna hävdar att han kommer att arbeta för en förändring av lagstiftningen. Göran Wilén med tre och en halv mil stenmur på sina ägor ska till nöds kunna ta bort ett par hundra meter.

– Vi ska ju inte lägga en död hand över vissa verksamheter. Lagstiftningen har hel enkelt inte hängt med i jordbrukets utveckling. Det handlar om att omvärdera hur vi ska nå bästa resultat. Det är klart att vi ska värna om biotoper och mångfald, men kan vi driva ett bra jordbruk så kan det minska växthuseffekterna, säger Claes Västerteg.

Men om nu lantbrukarna fick ta bort stenmurar som de ville, vore det då ingen risk att stenmurarna försvann helt och hållet från Öland? Det tror inte Göran Wilén. Dels är det dyrt att riva stenmurar.

– Men sedan är det också så att även vi tycker att det är fantastiskt fint med stenmurar, säger Göran Wilén.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons