Nyheter

Bönder vann den första ronden

Nyheter • Publicerad 4 juni 2010

ÖLAND

Jordbruksverket överklagar till Kammarrätten

De lantbrukare på Öland som tagit upp kampen mot Jordbruksverket, och i förlängningen EU, om indraget stöd – vann första ronden.

Förvaltningsrätten i Jönköping ger Ölandsbönderna rätt, men Jordbruksverket har redan beslutat att överklaga domen.

Ölandsbladets rapportering om att öländska bönder riskerade att förlora 20 miljoner i EU-stöd (15 maj) slog ner som en smärre bomb i fackpress och andra media. Även Jordbruksverket, som dragit in pengarna, reagerade och ville förstås ge sin syn på saken.

Bakgrunden till denna intensivbevakning av något så komplicerat, och ibland obegripligt, som EU:s CAP-politik (common agricultural policy - gemensamma jordbrukspolitik) är i korthet denna:

För fem år sedan, alltså 2005, delades stödrätter ut för all jordbruksmark, såväl åker- som betesmark. Tre år senare gjorde EU-kommissionen en översyn av hur Sverige delade ut sitt stöd. I det sammanhanget kom man fram till att Alvaret inte kunde räknas som betesmark eftersom det var för magert. Stödrätterna för Alvar-betet drogs in.

Men de öländska lantbrukarna hade rätt att räkna in tidigare ”historisk” produktion vid omställning av stöden. Och man kunde alltså räkna in Alvarbetet till ett så kallat tilläggsbelopp – trodde man.

TILLÄGGSSTÖD

Men någonting gick snett. När Jordbruksverket skulle köra sina listor och räkna ut det stöd lantbrukarna skulle ha blev de öländska Alvar-bönderna markerade som ”ogiltiga” – enligt dataprogrammet hade de ju sökt stöd för något som inte var stödberättigat.

– Men det hade inte hänt om Jordbruksverket hade hanterat allt detta manuellt, hävdade Sofia Eitrem på LRF Konsult som förde drygt 40 öländska bönders talan i en intervju i Ölandsbladet.

Hade verket kollat Ölandsbönderna manuellt, och inte med ett automatiskt dataprogram, hade man sett att – ”javisst, Alvar-stödet är borta, men det ska föras över på tilläggsstödet” – och så hade saken varit ur världen. Och bönderna hade fått sina pengar.

FÖRDEL ÖLAND

Jordbruksverket drog alltså in pengarna och bönderna protesterade via förvaltningsrätten i Jönköping. Och rätten gav lantbrukarna sitt stöd.

I dom som kom ovanligt snabbt för att vara en rättsinstans, ändrar man Jordbruksverkets beslut.

– Och det låter väldigt hoppfullt, säger Sofia Eitrem på LRF Konsult.

Men segern är inte helt vunnen än. Jordbruksverket har nämligen överklagat till Kammarrätten.

– Vi vill få frågan prövad i en högre instans eftersom vi anser att ärendet har en stor principiell betydelse. Dessutom berör den många lantbrukare, säger Birgitta EK, chef för Jordbruksverkets stödavdelning.

Vilket huvudsakligt argument förlorade ni på enligt rätten?

– Om lantbrukarna inte förstått att det var fel att söka på Alvar-stödet, så borde de få sina pengar.

Enligt Birgitta EK vinner dock inte alla lantbrukare på föreliggande domslut.

– Nej, vissa lantbrukare vinner och andra förlorar. De som förlorar är de som inte kan räkna på något tilläggsbelopp, säger hon och medger att ”det här blir komplicerat.”

Men just de aktuella Ölandsbönderna vann, eller hur?

– Det är inte riktigt klart än. Vi har ju överklagat.

Men just nu – fördel Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.