Annons
Nyheter

Bojkott slår hårt mot Ölands mjölkbönder

Nyheter • Publicerad 8 mars 2006

ÖLAND

Ölands mjölkbönder drabbas hårt av bojkotten mot Arla i Mellanöstern. Den 1 april sänks mjölkpriset med 4,1 öre per kilo och fler sänkningar befaras.– Det är tufft. Ingen kunde föreställa sig den här utvecklingen, kommenterar Tommy Petersson, mjölkbonde i Knäppinge.

Annons

4,1 öre per kilo invägd mjölk kan låta som felräkningspengar, men i takt med allt större enheter är dessa få ören lika med fem-siffriga tal i inkomstbortfall.

– 50 kor och du tappar 20 000 kronor, 100 kor och bortfallet är 40 000 kronor, räknar Lars Wiberg, lantbruksansvarig på Ölands Bank, snabbt ut.

I dag är besättningar med över 100 mjölkkor ingen ovanlighet på Öland.

– Det ser inte så jättekul ut, 2006 har inte börjat bra. Mjölkpriset går ner medan foderpriset och räntan går upp...nu går väl ingen i putten för detta, men många var pressade innan och varje förändring är kännbar, fortsätter han.

oroligt

Arlas beslut offentliggjordes under gårdagen.

– Vi måste agera ansvarsfullt i den situation som företaget befinner sig i, samtidigt som vi så långt det bara är möjligt tar hänsyn till situationen för våra medlemmar, förklarade Arla Foods ordförande Knud Erik Jensen i ett pressmeddelande.

Lars Wiberg:

– Arla hoppas återfå marknaden i Mellanöstern till sommaren/hösten, men det är bara spekulationer, det är ju fruktansvärt oroligt därnere

I ett historiskt perspektiv har mjölkpriset droppat från 3,25 kronor per kilo på 80-talet till dagens 2,62 - 2,65. Trots den negativa trenden utrycker Lars Wiberg ingen större oro över att mjölkpriset ska försämras kraftigt de närmaste åren.

Annons

– Det finns ingen anledning att måla upp en jättedyster bild. Så mycket sämre än i dag kan det inte bli och tittar vi på övriga Europa ligger mjölkpriset på vår nivå.

bitterhet

Tommy Petersson, mjölkbonde i Knäppinge strax norr om Köpingsvik, berättar om viss bitterhet i lantbruksleden.

– Det är många av oss som är både förbannade och bittra över att några teckningar i en dansk tidning kan leda till att vi tappar tiotusentals kronor. Snacket går lite att ”Vi skulle aldrig ha gått med i Arla”.

Just den biten håller Tommy Petersson inte med om.

– Nej, då, på 80-talet någon gång, fanns det inget annat alternativ. Vi hade inte haft en chans att överleva med ett litet Ölands-mejeri. I dag kunde det gå att nischa in sig för några stycken, men det är fortfarande ingen framtidsvision för Ölands mjölkbönder.

besvärligt

I Arlas pressmeddelande flaggas för ytterligare sänkningar:

”Sänkningen är dock inte tillräcklig för att täcka hela den förväntade förlusten på 490 miljoner kronor till följd av bojkotten i Mellanöstern, men styrelsen vill i dagsläget begränsa inverkan på a contopriset till medlemmarna. Det innebär att bojkotten i Mellanöstern också kommer att påverka nivån på efterlikviden vid årets slut.”

– Jag var rädd för att priset skulle sänkas med 8-10 öre på en gång. En sådan sänkning är rätt tuff och många av oss tycker redan nu att det är besvärligt att hitta dessa fyra ören, konstaterar Tommy Pettersson.

Annons

Botten nådd?

– Det trodde vi, men... ingen kunde väl föreställa sig den här utvecklingen, bojkotten kom som salt i såren. Och eftersom vi bönder äger Arla är det vi som får ta konsekvenserna.

Trots dysterheten kring mjölkpriset rapporterar Lars Wiberg på Ölands Bank om god investeringsvilja i lantbruksleden.

– Det är en fantastisk investeringsvilja inom mjölk- och köttproduktion. Marginalerna är små, men duktiga lantbrukare kan räkna hem det.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons