Boende ger 17 nya jobb
Ett boende för ungdomar med Aspbergers syndrom kommer att öppna i Eriksöre. Redan till hösten, om allt går som planerat.
Detta innebär 17 nya arbetstillfällen i kommunen.
Det är Solhagagruppen som har köpt huset i Eriksöre för den imponerande summan 10 miljoner kronor.
Solhagagruppen består av fem olika bolag i Mälardalen, Västra Götaland och Skåne. De erbjuder olika tjänster för barn och ungdomar med autism, Aspbergers syndrom och adhd. Tjänsterna är bland annat korttidsboende, kollo och daglig verksamhet. Samtliga sker inom lagen om särskild service (LSS) och socialtjänstlagen (SoL).
Huset har tidigare varit lokaler för bland annat landstingets barnkoloni och vandrarhem. Här planeras nu ett året runt-boende för ungdomar mellan femton och tjugoett år.
– Huset har ett fantastiskt läge med nära till allt samtidigt som området är lugnande för de boende, säger Ulf Karlsson.
Han är vd för Solhagagruppens utvecklingsboende Solängsskolan, i skånska Hammenhög. Men han blir också ansvarig för boendet i Eriksöre, som har fått namnet KasperSol.
Verksamheten är till för de ungdomar som inte kan bo hemma och som behöver en helhetslösning dygnet runt.
– De måste få gedigen trygghet. Det kan handla om att vi ger dem social träning, hjälper dem fullfölja skolan och erbjuder dem praktik, säger Ulf Karlsson.
Han menar att personer med Aspbergers är en glömd grupp.
– De döms för sitt yttre eftersom de ser ut som alla andra. Men ofta måste de ha hjälp med basala behov, som sömn och mat. Eller lära sig att man måste torka sig efter duschen och inte ta på kläderna direkt. Men de kan uttrycka sig bra och är väldigt verbala.
Vilken skola ungdomarna kommer att erbjudas är inte helt bestämt ännu.
– Vi ska prata med olika skolor på Öland och i Kalmar. Det finns många möjligheter, säger Ulf Karlsson.
Men det finns fortfarande några milstolpar kvar innan verksamheten kan starta. Även om huset är köpt så behövs länsstyrelsens tillstånd för att driva en enskild firma enligt LSS.
– Vi har även inlett en dialog med kommunen. Men vi hoppas kunna vara igång till hösten.
Av den anledningen ska de snart börja rekrytera personal från bygden. 17 heltidstjänster blir aktuella.
– Det ska vara personer som är lämpliga att arbeta med människor och har en pedagogisk läggning. Men det finns mycket kompetens i Kalmar och på Öland så det ska nog gå bra att hitta personal, säger Ulf Karlsson.