Annons
Nyheter

”Blott en dag” – men en viktig sådan för församlingsborna

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2007

VENTLINGE

Sommarkyrka? Året runtkyrka? Eller kanske något mitt emellan? Det är de tre alternativen som Sydölands kyrkoråd har att ta ställning till när det gäller framtiden för Ventlinge kyrka.

Annons

17 oktober ödesdatumet för Ventlinge kyrka. Då samlas kyrkorådets 14 medlemmar tillsammans med kontraktsprosten Leif Bengtsson.

– Då tas beslutet, säger Leif Bengtsson.

Då har ändå ödesdatumet flyttats fram en månad. Beslutet om Ventlinge kyrkas framtid skulle egentligen fattats redan 5 september, men i sista stund meddelade Leif Bengtsson hastigt förhinder och därmed blev inget beslut fattat.

– Hur vi än gör kommer någon att bli besviken. Det är inte så lätt att vara alla till lags, säger Leif Bengtsson.

KOMPLICERAT

Frågan är komplicerad. Växjö stift har ställt pengar till förfogande för sanering och upprustning. Nu handlar det bara för kyrkorådet att bestämma hur kyrkan ska nyttjas i framtiden. Det påverkar i allra högsta grad upprustningsarbetet. Att kyrkan ska saneras, det är alla överens om. Det är sedan åsikterna går i sär. Alternativen och åsikterna är tre:

• Ventlinge kyrka blir en ren sommarkyrka.

• Kyrkan byggs funktionell för att klara av sommaraktiviteter samt för att klara av begravningar och högtider under vinterhalvåret.

• Ventlinge kyrka rustas upp för året runtbruk.

De tre förslagen kräver olika uppvärmningsmetoder. Samtidigt innebär förslaget om året runtverksamhet att problemen för Ventlinge kyrka förmodligen enbart skjuts på framtiden, enligt Leif Bengtsson.

Annons

– Kör vi för fullt ställer det till det på längre sikt. Det är sannerligen inte lätt för våra församlingsbor att sätta sig in i situationen, fortsätter kontraktsprosten.

SEX KYRKOR

På sydöland finns det sex kyrkor som alla påverkas av beslutet kring Ventlinge kyrka. Smedby, Ås och i viss mån även Segerstad har kommit att bli mer sommarkyrkor. Innan problematiken i Ventlinge blev känd så planerades det gudstjänster och högmässor i Södra Möckleby varje söndag vintertid, samt varannan söndag omväxlande i Gräsgård och Ventlinge.

Nu måste kyrkoschemat ses över. Ytterst är det samfälldheten som avgör frågan om Ventlinge kyrkas framtid, men det antas vara ytterst anmärkningsvärt om samfälldheten skulle gå emot kyrkorådets beslut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons