Annons
Nyheter

Björn Sundeby klarar sig även över denna sommar

Nyheter • Publicerad 18 juni 2007

RUNSBÄCK

Nej, grävskoporna kommer inte i år (heller) till Björn Sundebys marker i Runsbäck. Länsstyrelsens beslut om att ta bort Sundebys utfyllnad i Kalmarsund är lagt på is – åtminstone denna sommar.

Annons

Björn Sundeby, den i Schweiz boende mångmiljonären och ägare av en sommarvilla i Runsbäck, har förmodligen ett svårslaget rekord av utnyttjade arbetstimmar för byråkraterna i Mörbylånga kommun och på länsstyrelsen i Kalmar. Hans tilltag att med någon slags holländsk iver att sno åt sig mark ur havet, i detta fall Kalmarsund, har genererat hekatomber av dokument i olika instanser.

Den 8:e november 2004 förelade dock länsstyrelsen Sundeby att restaurera markområdet till i görligaste mån ursprungligt skick. Styret på andra sidan bron begärde dessutom handräckning av kronofogdemyndigheten för att verkställa beslutet, och därmed trodde de flesta att fallet Sundeby var ett avslutat kapitel.

UTÖKAD TOMT

Men icke så. I stället för att sträcka vapen och visa vit flagg, ansökte Björn Sundeby hos miljödomstolen om att få sin utfyllnad lagligförklarad. Han begärde dessutom att verkställigheten av länsstyrelsens beslut skulle upphävas. Ett listigt drag i sammanhanget var att Sundeby även ställde en bankgaranti till förfogande för eventuella kostnader för kronofogdemyndighetens handhavande med grävskopor och andra attiraljer (som han förstås hoppades inte skulle bli av).

Och som det alltid går i denna värld där den som har skall varda givet, så gick miljödomstolen på Sundebys linje. I ett färskt beslut godtar men Sundebys bankgaranti och förordnar att länsstyrelsen vilar på hanen när det gäller sitt verkställighetsbeslut. Det vill säga kravet på att återställa Kalmarsund i dess mer eller mindre ursprungliga skick innan Sundeby började karva i det. Sundebys sommar med utökad tomt, tennisbanor och andra nödvändigheter är alltså räddad – även denna gång.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons