Annons
Nyheter

Björkviken II dröjer och dröjer

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2006

BORGHOLM

Den andra etappen av bostadsområdet Björkviken dröjer.I våras var det meningen att markområdet skulle ut till försäljning genom anbud, men av olika anledningar har ärendet dragit ut på tiden.

Annons

En anledning är att det uppstått politiska motsättningar kring vilken typ av bostäder som ska uppföras. Från s-håll vill man att 30 procent av byggnationen ska vara hyreslägenheter och resten enfamiljshus, en tanke som kommunalrådet Lisbeth Lennartsson verkar vara beredd att ansluta sig till.

– Kortsiktigt tjänar vi naturligtvis mest på att sälja området för villabebyggelse. Men långsiktigt skulle byggandet av lägenheter leda till flera fastboende, en villa kan ju användas som fritidshus, menar Lisbeth Lennartsson som ska diskutera frågan närmare med sin partigrupp.

– Att det dragit ut på tiden beror också på att kommunen ännu inte fått länsmuseets rapport om de arkeologiska utgrävningarna som gjordes i våras.

– Vi räknar dock med att kunna ta ett beslut om utformningen tidigt i höst, säger Lisbeth Lennartsson.

Även om området ännu inte lämnats ut till försäljning så har flera intressenter hört av sig. Men blir det ett krav på 30 procent hyresrätter kommer åtminstone en att hoppa av.

– Det finns ingen möjlighet att räkna hem en sådan produktion, säger markexploatören Gert-Ove Petersson som bland annat är mannen bakom villaområdet Blå Rör.

– Blir det ändå ett sådant beslut kommer jag att hoppa av intressentlistan.

Behovet av lägenheter i Borgholm är stort, idag finns i princip ingen hyresledig. Men frågan är väl om inte Björkviken ligger för långt från staden, särskilt för äldre människor. Och att det skulle leda till fastboende tror Gert-Ove inte så mycket på.

– Nej, titta på de befintliga hyreshusen i Björkviken, där handlar det ju till stor del om genomgångslägenheter, säger Gert-Ove Petersson.

Inom moderaterna är man dock överens om att den andra etappen av Björkviken ska bli ett renodlat villaområde.

ROLF NILSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons