Annons
Nyheter

Birte kan inspirera ungdomar

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2007

FÄRJESTADEN

En öppensinnig beskrivning av både verksamhet och omgivning. Det lockade Birte Pietsch till fritidsgården Ladan. Här ska hon jobba som volontär i tio månader.

Annons

Birte Pietsch är nitton år och slutade skolan i våras. Men redan nu har hon lämnat familj och pojkvän hemma i tyska Dresden. Via Internet hittade hon fritidsgården Ladans hemsida och bestämde sig för att det var hit hon ville åka som volontär.

– Jag tyckte om beskrivningen av Ladan. Både omgivningarna och hur de verkade bry sig om ungdomarna, säger Birte.

BORDTENNIS OCH KORT

Som volontär ska hon lära sig hur fritidsgårdens verksamhet fungerar. Såhär i början tar hon hand om ungdomar med speciella behov, som kommer till Ladan tidigt på eftermiddagen. Vid fyratiden börjar de övriga ungdomarna anlända och då blir det mycket bordtennis och kortspel. Språkskillnaderna utgör inget större problem.

– Vi pratar lite på engelska och lite på svenska. Och använder gester. I början var de försiktiga men nu vågar de prata mer, säger Birte.

Och redan efter en månad förstår hon mycket av det svenska språket. I volontärtjänsten ingår även svenskakurs, som hon går två gånger i veckan.

EGNA PROJEKT

Med tiden, när svenska språket börjar sitta bättre, är tanken att Birte ska ta mer ansvar för egna projekt på fritidsgården. Redan nu är hon engagerade i en tjejgrupp som träffas på torsdagkvällar. Hennes mål med volontärtiden är kunna förverkliga saker på egen hand, få bättre självförtroende och bli mer öppensinnig.

– Men jag tycker redan att hon är väldigt öppensinnig, säger Birtes handledare Tina Johansson, som tycker det är roligt att ha en volontär:

– Framför allt är det roligt för ungdomarna. Jag hoppas mötet med Birte kan få dem att vilja ta sig utomlands och pröva samma sak.

Annons

Birte är fritidsgårdens andra volontär.

– Vi hade en annan förra hösten och det har verkligen gått jättebra. Jag har varit på flera kurser för att förbättra samarbetet mellan utbytesländerna, säger föreståndaren Harriet Jakobsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons