Nyheter

Bioborg och brottare på Eketorp i sommar

Nyheter • Publicerad 27 april 2006

EKETORP

Förra året lockade Eketorps borg 43 000 besökare. I år hoppas man passera 50 000-strecket. En biologisk borg och glimabrottning är två av sommarens nyheter, som skall dra folk. I mitten av augusti är nämligen borgen skådeplats för SM i glima, en vikingatida stridskonst vilken numera är upptagen i Svenska budo- och kampsportsförbundet.

I tisdags påbörjades mätningarna för en biologisk borg öster om fornborgen. ”ArkBioArt” är ett samarbete med Södra Ölands Konstnärsgille och skall bli en skön förening mellan arkeologi, biologi och konst, enligt Iréne Forsmark, projektledare Eketorps borg.

– Det här är vårt stora projekt. Vi vill skapa aktiviteter som är unika och det här har ingen annan gjort.

TUSENÅRIGA FRÖN

Den biologiska borgen, som till ytan blir lika stor som fornborgen, skall delas in i slåttrade och oslåttrade ”tårtbitar” för att visa på slåtterns betydelse på en rik flora. I de slåttrade ytorna sker med tiden en förändring från gräsdominans till en mer örtrik flora.

– Har vi väldig tur kan vi aktivera frön som legat i tusen år, tror biologen och konstnären Pekka Hedin.

– Tänk vad spännande att få fram växter som fanns här förr, inflikar Iréne Forsmark.

I bioborgens centrum och i dess utkanter är det också tänkt att tolv skulpturer skall rama in ytorna för att förstärka rumskänslan och den monumentala upplevelsen, berättar Pekka Hedin.

– Vi ska försöka tolka borgens historia med konstens hjälp.

Detta är dock ett projekt över längre tid, konstverken skapas inte över en natt, men redan den 2 juni invigs första etappen.

HALSBRYTANDE SM

Sommarens andra stora dragplåster är SM i glimabrottning andra helgen i augusti. Det blir ett mästerskap för en relativt begränsad skara. Numera finns endast omkring tio utövare i landet. Under 1900-talets början dog nämligen idrotten ut i Sverige, men den utövades flitigt från vikingatiden fram tills dess och hade till och med OS-status en gång i tiden.

På Island är glima dock en nationalsport. Kanske det blir en renässans nu när sporten kommer till Öland? SM-helgen i Eketorp lär hur som helst bjuda på halsbrytande upplevelser, med allehanda kast, krokben och nedtagningar.

– Vi arbetar ju med medeltida idrotter och lekar här, så det passar väl in i vår verksamhet. Det var ju viktigt att vara stark på den tiden, säger Helen Eklund, ansvarig för borgens pedagogiska verksamhet.

Glimabrottning går ut på att utan vapen fälla sin motståndare. Västgöta Hird, som strider vid borgen den 8–9 juli lär dock komma beväpnade till tänderna. Det blir inte lika stora strider som Slaget vid Järnluckan i fjol, men däremot kan man själv få prova på att bli en medeltida stridis.

FRÅRÅD MED MAKA

Att besökarna själva skall få vara delaktiga är något av ett signum för Eketorp. I juli anordnas även publika arkeologiska utgrävningar (förutsatt att länsstyrelsen lämnar tillstånd), liksom ett medeltida hantverksläger med ett 20-tal hantverkare, som inte bara säljer sina alster och visar upp sina färdigheter, utan även lär ut sina färdigheter.

– De kommer att bo i borgen under den här veckan, vilket verkligen får den att leva upp, säger verksamhetsledaren Maria Klitte.

Även i år blir det stor Järnålderfest med hövding Fråråd (Anders Linder). I vanlig ordning kommer hela borgen myllra av folk, mat och aktiviteter i sann medeltida stämning. Förra året lockade festligheterna 1 300 besökare, vilket var rekord.

– Och denna gång lär väl inte intresset bli mindre eftersom Fråråd skaffat sig en hustru, säger Maria, och avslöjar att Lill Lindfors kommer att ikläda sig makan Gudruns roll i det nyskrivna dramat.

ÖPPNAR MÅNDAG

När sommaren närmar sig sitt slut blir det Bartolomémarknad och Hasselnötens dag. Hasselnöten hade förr stor ekonomisk betydelse för Öland och Eketorp, som en viktig förnödenhet och stor handelsvara. Och när hösten gjort sitt intåg står en eldig konstnatt fylld av magi på programmet. Medeltida strider med fackelburna ryttare, eldslukare, ”oknytt och smådjävlar” samt en fantastiskt god skördesoppa, utlovas.

Men redan på måndag öppnar Eketorps borg för säsongen och nästa söndag kommer arrangemangen igång på allvar, när Årets Borgmästare 2006 skall koras. Regerande mästarna från förra året, Centerpartiet i Segerstad, lär få det tufft att behålla titeln.

Närmare 100 inbjudningar har skickats ut och i år har evenemanget senarelagts en vecka för att inte kollidera med Första Maj-firandet – så nu kan även socialdemokrater och vänsterpartister bjuda upp till kamp i den medeltida lagtävlingen. Det ser onekligen ut som en tanke, eftersom Kjell E Johanson (v) just lagt fram en motion till kommunfullmäktige om att inrätta ett borgmästarämbete i Mörbylånga. Årets Borgmästare 2006 är dock naturligtvis inte endast är öppen för politiker.

Helgen därefter håller Gösta Friberg gökotta och i slutet av maj blir det andra tongångar när Månkören bjuder på Öländska passioner, vilket är det första musikaliska evenemanget av flera under den kommande säsongen.

Midsommardagen blir det keltisk musik med Irlandsgänget, en favorit i repris som höll på att regna in förra året. Den 7 juli gästas sedan borgen av Calle Moréus och Bengan Jansson, och några veckor senare, den 26 juli, blir det en helkväll med Sven-Bertil Taube och Babben Larsson – en något udda kombination.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.