Nyheter

Biltur slutade i diket

Nyheter • Publicerad 29 juni 2010

SÖDRA ÖLAND

En vinglig biltur slutade i diket för den 30-årige sydölänningen och hans kompis. Det, i kombination med att han vid ett flertal tillfällen hotat sin före detta sambo, har gjort att han dömts på sju åtalspunkter.

En höstkväll förra året skulle 30-åringen och hans kompis ha fest tillsammans. Efter att ha druckit öl tog de sig en åktur med bilen. Enligt 30-åringen turades männen om att köra bilen, men kompisen uppger i förhör att enbart 30-åringen satt bakom ratten. När mannen skulle vända på väg 136, backade han för långt och körde ner i diket. Under försöken att få upp bilen började gräset under den att brinna.

I förhör har 30-åringen berättat att han skickat hem kompisen för att själv kunna ta på sig hela ansvaret. Men när polisen anländer vittnar två poliser om att mannen gör våldsamt motstånd och hotar dem till livet.

Efter den aktuella händelsen ska 30-åringen också ha ändrat sig och velat att kompisen skulle ta på sig en del av skulden. I senare förhör erkänner mannen att han hotat kompisen genom att säga:

– Om inte du håller dig till din del och jag till min del skall jag skjuta skallen av dig.

HOTAT EX-SAMBON

Kompisen och poliserna är dock inte de enda som tagit emot hot från mannen. Han är sedan tidigare dömd för olaga hot mot sin före detta sambo. Och några månader efter händelsen med bilen, uppstod åter problem i deras relation. Kvinnan ville inte att han skulle vistas hos henne och de två gemensamma barnen i samma utsträckning som tidigare. Detta gjorde att 30-åringen i olika situationer uttalade hot om att våldta och ta livet av henne. Han ska också ha berättat att han hade tillgång till ett hagelgevär. Kvinnan upplevde rädsla för mannen och hennes uppgifter bekräftas i vittnesförhör.

30-åringen själv erkänner sina hot, precis som han erkänner övriga åtalspunkter. Kalmar tingsrätt dömer honom därför för grov kvinnofridskränkning, olaga hot, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olovlig körning, grovt rattfylleri samt överträdelse av besöksförbud. Påföljden blir 220 timmars samhällstjänst i kombination med skyddstillsyn. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till den polis som tog emot mest hot under gripandet efter dikeskörningen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.