Annons
Nyheter

Bilmöte ger ringar på vattnet

Nyheter • Publicerad 8 augusti 2007

BORGHOLM

Till årets British Car Meet hade Storbritanniens Sverigeambassadör Andrew Mitchell bjudits in att närvara. På lördagen mötte han representanter för Borgholms kommun och för regionen på Strand hotell. På mötet fanns mycket att avhandla. Bland annat var ambassadören intresserad av regionens satsningar på miljövänlig energi.

Annons

– I Storbritannien håller vi på att ställa om från fossila bränslen till förnyelsebar energi, så det har varit mycket intressant att ta del av de erfarenheter som finns här, säger Andrew Mitchell.

Ambassadören fick en redogörelse för det arbete som genomförts i regionen för att miljöanpassa energiproduktionen, bland annat att man ligger långt framme vad gäller fjärrvärme.

– Klimatfrågan angår oss alla, bilateralt samarbete är en nödvändighet för att uppnå en hållbar energipolitik. Detta samarbete gäller både på myndighetsnivå och på företagsnivå. På mötet har framkommit en del intressant att arbeta vidare utifrån, säger Andrew Mitchell.

TURISM

Också inom turistområdet lades på mötet grund för framtida kontakter. På plats att assistera ambassadören fanns Leif Jarganger, Nordenchef för den statliga brittiska turistorganisationen Visit Britain. Både svensk turism i Storbritannien och brittisk turism i Sverige diskuterades. Bland annat hur man skall få engelsmän att vilja besöka Öland.

– Öland är hittills ett ganska okänt turistmål för engelsmän, säger Andrew Mitchell, som tror att engelsmännen skulle tilltalas av Öland på samma sätt som han själv gjort.

 – Av det jag har hunnit se hittills är jag överväldigad. Det är ett unikt landskap här, väldigt vacker natur, säger Andrew Mitchell.

Det enda han kan tänka sig påminna om Öland i hemlandet är det karga hedlandskapet i Yorkshiretrakten och i viss mån Skottland. Om än att Öland är plattare förstås. Då även hans familj följde med på Ölandsvistelsen var också strandlivet något som föll ambassadören i smaken.

 – Mina barn var väldigt glada när de fick bada, säger Andrew Mitchell.

NEPAL

Annons

Andrew Mitchell är relativt nytillträdd som ambassadör i Sverige. Närmast kommer han från en 4-årig stationering i Nepal, där han bland annat till slut lärde sig det invecklade nepalesiska språket.

– Det tog tre och ett halvt år innan jag kunde göra mig förstådd, svenska blir nog lite lättare eftersom det är samma språkgrupp som engelskan, säger Andrew Mitchell.

Förutom språket finns många andra kulturella likheter mellan svenskar och britter, enligt Andrew Mitchell. Särskilt gillar han att de båda folken har samma typ av humor, vilket också märktes på den uppsluppna stämningen efter lördagens möte.

– Det är fascinerande hur väl svenskarnas och britternas humor överensstämmer. Jag har verkligen haft kul de fyra månader som jag varit i Sverige, säger Andrew Mitchell.

SKÖRDEFESTEN

Under mötet lyckades man också väcka ambassadörens nyfikenhet för Skördefesten. En inbjudan att komma till höstens Skördefest skickades muntligt över bordet och landshövding Sven Lindgren erbjöd ambassadören och hans familj boende i landshövdingsresidenset.

– Jag ska kolla i min kalender så fort jag kommer hem, det vore verkligen roligt att komma tillbaka till Skördefesten, säger Andrew Mitchell.

Från de svenska representanternas sida var man mycket nöjd med vad som framkommit under mötet.

– Den här typen av kontakter är väldigt nyttiga för utvecklingen av vår region, det betyder mycket att kunna träffa utländska representanter under sådana här former, säger regionförbundets ordförande Leif Larsson.

Mötet innebar också ett stort erkännande av den driftighet som initiativtagaren Stefan Ahlgren visat prov på genom att ha skapat ett evenemang som British Car Meet.

– Vi har Stefan att tacka för mycket, det han har gjort med det här evenemanget är viktigt inte bara för Borgholm utan för hela regionen, säger Leif Larsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons