Annons
Nyheter

Billigare bygglov för bofasta

Nyheter • Publicerad 15 juni 2011

BORGHOLM

Det föreslog Arne Sjögren (KD) när kommunfullmäktige i måndags fastställde den nya bygglovstaxan.

Annons

Mötet inleddes med tre årsredovisningar och när det gällde Ölands Kommunalförbund hade Per Lublin (ÖP) en del invändningar.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att kommunernas revosrer säger att det funnits kontroll. Man har skjutit till pengar i samband med Ötab:s fadäser.

– Direktionen skulle ha frågat kommunerna innan man startade en ny turistbyrå med nya och dyra utgifter, menade Per Lublin och yrkade på att fullmäktige inte skulle bevilja ansvarsfrihet.

Men det gjorde man varpå Lublin reserverade sig mot beslutet.

Tillförordnade ekonomichefen Carina Cerafiani gav en fyllig information om kommunens årsredovisning för 2010. Av den framgår att resultatet uppgår till tre miljoner och kommunkoncernens resultat till 11 miljoner.

– Nämndernas avvikelser var två miljoner och under året investerades det för 24 miljoner.

– Inga nya lån togs upp under året, men däremot amorterades tio miljoner.

– Den tekniska servicen blev 10,1 miljoner dyrare än budgeterat, och det berodde till allra största del på snöröjningen, sa Carina Cerafiani.

Den nya plan– och bygglovstaxan som antogs på mötet innbär att byggloven blir betydligt dyrare efter den 1 juli då beslutet träder i kraft.

Den nya plan– och bygglagen skulle innebära en förenkling, men det är nog snarare tvärtom.

Annons

– Bygglovsavgiften i sig blir inte dyrare, men nu finns det nio olika faktorer som påverkar taxans storlek, förklarade byggnadschef Göran Borgö när han redovisade förändringarna.

– Med lagändringen får nämnden flera nya uppgifter; anmälan, startbesked och teknisk handläggning. Taxan måste därför justeras i enlighet med den nya lagen vilket innebär en mängd nya arbetsuppgifter för nämnden.

Han noterade vidare att Borgholms kommun generellt haft låga avgifter jämfört med andra kommuner, men även lågt tillskott av skattemedel.

– Det har resulterat i för lite personal och övriga resurser och därmed dålig service till allmänheten.

– Enligt den nya lagen får ett bygglov ta max tio veckor. I kommunen finns idag 14 000 fastigheter, vilket är 50 procent fler än Mörbylånga. Vi beviljar omkring 800 bygglov varje år, samtidigt som vi har många planer som både är felaktiga och otidsenliga och därför krånglar till ärendena.

– Dessutom måste vi ta hänsyn till alla riksintressen inom natur och kultur.

Arne Sjögren ansåg att man skulle ta ut 30 procent lägre avgift för de som är bofasta.

– Det kanske inte är så mycket pengar i sammanhanget, men skulle förhoppningsvis stimulera ett ökat fastboende.

Göran Borgö upplyste honom att det striden mot lagen där det ska råda likställighet.

– Vi kan väl tänja på gränserna och testa om det håller, menade Sjögren och fick medhåll av Birger Palm (S), själv ledamot i miljö– och byggnadsnämnden.

Annons

Den nya taxan antogs dock av fullmäktige och de båda ovanstående reserverade sig mot beslutet.

De nya avgifterna kommer alltså att bli högre, i vissa fall betydligt högre. Som exempel kommer avgiften för ett bostadshus om 80– 130 kvadratmeter bli 13 353 kronor jämfört med nuvarande 6 240 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons