Bilaffärerna i Mörbylånga rullar vidare
MÖRBYLÅNGA
Mörbylångas bilaffärer är långt ifrån avslutade. Vid det senaste sammanträdet med kommunstyrelsen blev det en hetsig diskussion. Och affären är fortfarande inte i hamn.
Kommunledningsutskottets sju ledamöter med kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) i spetsen, har visserligen tagit ett så kallat tilldelningsbeslut i det som brukar kallas för bilaffären en mångmiljonaffär (18,6 miljoner) på fyra år och med drygt 60 bilar, men själva kontraktet är ännu inte påskrivet.
Och det ser ut att dröja innan det hela blir av.
Mängder med klagomål i sammanhanget har susat omkring på så kallade sociala medier och inte minst på Ölandsbladets, och andra mediers insändaravdelningar.
Vid det senaste sammanträdet med kommunstyrelsen tog det som skulle ha varit en vanlig information i ärendet snarare formen av en hetsig debatt.
Några ledamöter tycket vi i kommunledningsutskottet var idioter, suckar Kent Ingvarsson som fått ta emot mest stryk i sammanhanget.
DYRT OCH FEL
Vad kritiker och bloggare, däribland förre ordföranden i socialnämnden Claes Brolinson, siktat in sig på är bland mycket annat följande:
Upphandlingen är riggad att kräva ett företag ska kunna ställa upp med ett visst antal bilar trots att kommunen ska ha rätten att när som helst ändra på antalet tyder på detta, anser många kritiker.
Det finns inget seriöst företag som skulle gå med på en sådant avtal, hävdar många kritiker.
Avtalstiden, fyra år, är för lång. Begreppet miljöbil kommer att ändras inom två år. Följaktligen kan man inte skriva fyra år långa avtal.
Avtalet är för dyrt det är billigare frö skattebetalarna att leasa än att hyra.
En inblandad tjänsteman, som dessutom var inblandad i det som Kent Ingvarsson själv beskriver som en katastrofal upphandling, är inblandad den här gången också. Förra gången misstänktes han för att ha tillskansat sig en egen lyxbil via det företag som gjorde affär med Mörbylånga. Nu är det hans fru som gjort samma sak med samma företag
Det företag som kommunen förordat har usel ekonom av de senaste årens bokslut att döma.
Kent Ingvarsson bestrider samtliga punkter. Bland annat påpekar han att de utvalda företagen inte har några som helst anmärkningar eller skatteskulder och värjer sig bestämt emot allt tal om riggade affärer.
Klausulen om att kommunen när som helst kan ändra på antalet bilar är inte märklig. Bakom Tvättcenter och Bilkompaniet står stora bilföretag, MABI och Europcar, som snabbt kan allokera om bilar som eventuellt blir över.
Kent Ingvarsson medger dock att man måste titta närmare på begreppen leasing respektive hyra av bilar.
I utskottet ansåg vi att hyra var den bästa modellen. Men nu ska vi studera det hela närmare.
Du har fått mycket stryk i det här sammanhanget. Men var är dina utskottskollegor?
Tja jag har fått stå ensam och ta det här. Det har nästan blivit som min egen Juholt-affär.
Ser du något slut på det här? Ljuset i tunneln
Det hoppas jag verkligen. Och det vore skönt om alla påhopp på mig på olika facebooksidor inom politikerkåren kunde få ett slut.
I min värld är det hederligare att ta diskussionerna öga mot öga, än att gömma sig på ett facebook-konto.