Annons
Nyheter

Bibliotek ökar tillgängligheten

Nyheter • Publicerad 2 december 2007

MÖRBYLÅNGA

Biblioteken i Mörbylånga och Färjestaden har lyssnat på sina låntagare. Från och med den 1 december tar de bort sina lunchstängningar.

Annons

– Vi vill öka tillgängligheten, säger Aslaug Madsen, bibliotekschef i Mörbylånga kommun.

Aslaug Madsen har arbetat i Mörbylånga sedan augusti. Hon reagerade genast över att biblioteken haft stängt mellan 13 och 16 varje dag.

– Min första tanke var att det inte verkade låntagarvänligt. Jag har sett folk stå och rycka i dörren. Det har varit svårt att hålla reda på våra öppettider.

KVAR SEDAN GAMMALT

De nya öppettiderna gäller biblioteken i Mörbylånga och Färjestaden. I Degerhamn sker ingen förändring, eftersom endast en person finns anställd där. Aslaug Madsen tror att lunchstängningar har funnits kvar sedan den tid då många bibliotekarier var deltidsanställda. Då arbetade en person förmiddag medan en annan kom dit på eftermiddagen.

– Sammanhängande öppettider har varit låntagarnas önskemål genom åren. Jag gjorde denna förändring när jag arbetade i Lessebo, och då ökade både antalet besökare och lån, säger Aslaug Madsen.

BLOGG OCH NYA BÖCKER

Öppettiderna är en del av flera förändringar som kommunens bibliotek vill genomföra inom den närmaste tiden. Bland annat finns ett mål att gallra ut gamla böcker och minska bokbeståndet med 30 procent, för att kunna ta in nyare böcker. Och för fem veckor sedan startade bibliotekarien Lars Strandbo en blogg på bibliotekens hemsida. På sikt är tanken att läsarna själva ska kunna bidra till bloggen, med åsikter om biblioteken och dess böcker.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons