Annons
Nyheter

Beväpnad polis i skyddsvästar omhändertog automatvapen

Nyheter • Publicerad 11 december 2007

ALGUTSRUM

Under tisdagseftermiddagen eftersökte polisen en man i Algutsrum – eller närmare bestämt hans vapen. Eftersom mannen hade tillgång till automatvapen, vidtogs extra säkerhetsåtgärder.

Annons

Mannen hade tidigare blivit fråntagen sina vapen, däribland en automatkarbin (se bilden). Sedan mannen överklagat till högre instans fick han dock tillbaka vapnen, vilka nu åter skulle omhändertas efter ett beslut av Polismyndigheten i Stockholm.

FÖRHÖJD SÄKERHETSNIVÅ

Skyddsutrustningen och den förstärkta beväpningen var en ren försiktighetsåtgärd, enligt polisens informationschef Sven-Erik Karlsson.

– Man har gjort den operativa bedömningen att höja säkerhetsnivån, men varför det gjorts vill jag inte gå in på, säger Sven-Erik Karlsson.

Det dröjde ända till 18.30-tiden på tisdagskvällen innan mannen kom hem till sin bostad och åtgärden kunde genomföras.

”ADMINISTRATIV ÅTGÄRD”

– Men det gick lugnt och fint till väga och samtliga vapen är nu omhändertagna.

Den numera vapenlöse mannen är inte misstänkt för något brott, betonar Sven-Erik Karlsson. Omhändertagandet var, som polisen uttrycker det, ”en administrativ åtgärd”.

Enligt Birgitta Lindholm, vapenhandläggare vid Polisen i Kalmar, är man väldigt restriktiv vad det gäller innehav av automatvapen.

– Det krävs oerhört mycket för att någon skall få inneha automatvapen överhuvudtaget.

Annons

FÖR SAMLINGSÄNDAMÅL

I det aktuella fallet i Algutsrum rörde det sig om ett samlingsvapen – dock fullt brukbart.

– För samlingsändamål är det numera i princip omöjligt att få tillstånd sedan vapenlagenskärptes, säger Birgitta Lindholm, men påpekar samtidigt att redan beviljade licenser inte återkallas utan vidare.

– Det här omhändertagandet gjordes på andra grunder.

Hur många privata automatvapen finns det på Öland?

– Det kan jag inte svara på exakt, men det är inte så många. Det rör sig om en handfull, fyra-fem stycken, för tävlingsbruk.

Sedan lär det finnas ytterligare ett (större) antal runt om i stugorna, som inte polisen känner till...

JAN L LINDGREN

Läsarfråga:Anser du att privatpersoner skall tillåtas att inneha automatvapen hemma? Mejla till webben@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons