Nyheter

Betesmark blev åker

Nyheter • Publicerad 16 februari 2011

 

SÖDRA ÖLAND

Länsstyrelsen har anmält en lantbrukare på södra Öland för bland annat miljöbrott, sedan han köpt betesmark och gjort om området till åker.

I samband med förändringen ska lantbrukaren ha tagit bort öppna diken och stenmurar.

Lantbrukaren tog över marken efter en tidigare arrendator som hävdat området som betesmark. Den nya ägaren har dock valt att göra om 2, 20 hektar naturbetesmark till åker.

Enligt länsstyrelsen har lantbrukaren tagit bort öppna diken och stenmurar. Samtidigt har han täckdikat ett dike, och nydikat en mindre sträcka.

SKADLIG PLÖJNING

I sin anmälan hävdar länsstyrelsen att området har haft en stor betydelse för växt- och djurarter, som tidigare varit vanliga i hela odlingslandskapet men numera främst återfinns på betade havsstrandängar eller sjömarker.

– I och med att detta område försvinner, försvinner också dessa naturvärden och de kvarvarande populationerna av dessa arter minskar ytterligare och riskerar till slut att försvinna, skriver länsstyrelsen.

Hotade djur- och växtarter återfinns dessutom bland stenmurar och öppna diken. När dessa försvinner så minskar också den biologiska mångfalden.

Vidare menar länsstyrelsen att den fridlysta gullvivan växte på området, fram till plöjningen då blomarten helt eliminerades. Plöjningen ska också ha inneburit att häckande fåglar har förlorat sina häcknings- och födosöksområden.

Lantbrukaren är anmäld för miljöbrott, brott mot områdesskydd och artskyddsbrott. Samtliga rubriceringsområden finns inom miljöbalken.

Ärendet är nu överlämnat till miljödomstolen i Växjö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.