Nyheter

Beröm till ställplatser

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011

ÖLAND

– Öland har förstått värdet av den ökande husbilsturismen.

– Jag rekommenderar starkt att kommunen gör en studieresa till Öland.

Det konstaterar lysekilsbon Sven–Yngve Larsson i en artikel i Lysekilsposten sedan han nyligen besökte Öland med sin husbil.

Han är mycket imponerad över Ölands gästfrihet och förmåga att ta hand om många husbilar samtidigt.

– Direkt efter Ölandsbron fanns en turistbyrå som delade ut en karta med de tolv ställplatser som finns och de allra flesta är belägna vid havet.

Han säger vidare att alla parter är nöjda med hur det fungerar, men där har han inte riktigt kläm på campingnäringens åsikter.

Tidningen skriver vidare att det finns stora utvecklingsmöjligheter, inte minst ekonomiska, när allt fler säljer sina båtar och fritidshus och köper en husbil.

– Men dagens campingplatser motsvarar inte husbilsägarnas behov. Individualismen styra allt mer och det krävs nya, annorlunda anläggningar, menar husbilsägarna och männsikor inom besöksnäringen.

I artikeln kan man avslutningsvis läsa att det i många kommuner, däribland Lysekil, har uppstått konflikter mellan kommune och campingplatser, eftersom husbilsägarna föredrar att ställa sig centralt med all service på promenadavstånd.

– Kanske är den rätta melodin att campingplatserna anpassar sig efter vad som efterfrågas och tillsammans kommunen, handeln och besöksnäringen i stort har en dialog om var dessa ställplatser ska finnas för att alla ska bli vinaren, skriver Lysekilsposten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.