Annons
Nyheter

”Bergvärme gör vatten dåligt”

Nyheter • Publicerad 25 juni 2008

– Det fördärvar vattnet på Öland att köra ner djupa borrar i berggrunden, säger Kenneth Nilsson (fp), som är kritisk mot borrning efter bergvärme. Redan 2003 skrev hans parti en motion om att förbjuda bergvärme på Öland.

– Vi har fint vatten på Öland nu, men om marken perforeras kan vattnet bli dåligt, säger Kenneth Nilsson (fp).

Annons

Nu funderar han var motionen från 2003 har tagit vägen.

– Jag vet inte vad som hände, den skulle väl utredas.

Han är orolig för att borrningen ska medföra att saltvatten kommer upp i de vattenförande jordlagren.

– Och det är inget saltvatten som finns i Östersjön utan sådant som legat i saltkällor på 40 till 100 meters djup i tusen år, säger han.

I Mörbylånga kommun är det förbjudet att borra efter bergvärme inom vattenskyddsområden. Dessutom säger reglerna att man helst ska borra mer än 50 meter från en brunn, och allra minst 20 meter ifrån. Maria Almstedt, miljö- och hälsoinspektör vid Mörbylånga kommun, menar att ansvaret ligger hos de som borrar.

– De ska ha koll på var de kan borra eftersom de känner till berggrunden. Ibland kan de till exempel borra två grundare hål istället för ett djupt.

Hon är inte lika orolig som Kenneth Nilsson:

– Visst finns det alltid en risk när man borrar, men vi har inte gjort bedömningen att det ska vara allvarligt. Och på södra Öland har det inte hänt något. Vissa brunnar har påverkats men det har aldrig varit något som inte gått att rätta till.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons