Nyheter

”Behöver han får han ta bort personal”  

Nyheter • Publicerad 6 september 2012

ÖLAND

Ölands Näringslivskontor ska bantas – rejält. Nära en tredjedel av nuvarande budget ska skäras bort. – Behöver chefen, Anders Nyholm, får han ta bort personal, meddelar Kent Ingvarsson (M) bistert.

De båda ö-kommunernas sparsamma hållning står fast. Vid Ölands Kommunalförbunds senaste sammanträde var enigheten total – åtminstone i protokollet. Ölands gemensamma Näringslivskontor ska gå igenom ett radikalt besparingens stålbad.

– Borgholms kommun har tidigare aviserat en besparing på 500 000, och vi följer efter med drygt 700 000 kronor. Sammantaget ska Näringslivskontoret skala ner sin verksamhet med 1,2 miljoner kronor, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) med ett visst eftertryck.

– Och han, Anders Nyholm, måste genomföra de förändringar som krävs.

Anders Nyholm är som bekant chef för Näringslivskontoret. Han blir nu tvungen att skära ner en budget på lite drygt fyra miljoner till 2,8.

Hur ska det gå till?

– Behöver han, får han ta bort personal.

KLAR BILD

Näringslivskontoret har för närvarande totalt åtta personer anställda. När närmare en tredjedel av budgeten går upp i rök lär det bli en hel del ”mbl-ande” framöver. Personer på kontoret kommer att varslas om uppsägning.

Men det är inte det enda direktiv som Anders Nyholm fått sig tilldelat.

– Till nästa direktionsmöte vill vi ha en redovisning på samtliga pågående projekt.

– Vi vill ha en klar bild över kostnader och intäkter.

Power point

Hur blir det då med den öländska turistsatsnigen i sammanhanget?

För närvarande har Anders Nyholm en dubbel roll, dels som vd för Näringslivskontoret, dels som turistchef.

Enligt Kent Ingvarsson sker inga förändringar vad gäller den detaljen. Åtminstone inga direkta förändringar för ögonblicket.

– Vi har avsatt 1,3 miljoner, bland annat till arbete med en turiststrategi, fram till och med 2013. Strategin ska för övrigt presenteras under innevarande år.

I det som Kent Ingvarsson kallar för turiststrategi ingår blanda annat att studera begreppet ”varumärket Öland” och dess betydelse och eventuella utveckling. Man anar ekon av tidigare power-point - presentationer…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.