Nyheter

Båtlivet värt en bättre mässa?

Nyheter • Publicerad 12 mars 2010

STOCKHOLM

Nej, årets båtmässa – Allt för sjön, blev ingen höjdare. Om man inte gillar motorbåtar och kajaker.

På seglingsfronten var det ganska tunt. Ändå påstås det att vindarna vänt och att optimismen spirar efter några svåra år.

Det finns lite drygt 700 000 båtar av allehanda slag i Sverige. Cirka två miljoner vuxna svenskar brukar också vistas på sjön kortare eller längre tid under företrädesvis den varmare delen av året. Och då har de ungefär 8 000 kilometer strandremsa att förtöja vid (om man räknar alla vikar, uddar och öar, annars har Sverige 2 700 kilometer ”ren” kust).

Sverige har alltså alla förutsättningar för ett mångfacetterat rikt båtliv, och är också ett av de båttätaste länderna i världen. Att båtliv är en äkta folkrörelse är således en truism.

Det finns som bekant företrädare för vissa partier, oftast på vänsterkanten, som försöker misstänkliggöra båtlivet och särskilt båtägarna. Tongångarna brukar var något i stil med: båtägare är snuskigt rika kapitalister som glider runt på sina räkmackor och dessutom skitar ner vårt innanhav.

Och då kan det vara bra att veta att genomsnittsvärdet på den svenske arbetarens kära flytetyg håller sig runt 70 000 kronor...

AKTERLIG VIND

Båtlivet är nu inte bara en folkrörelse. Det är också en viktig industri som omsätter miljarder. Många av dessa företag som har med båtlivet att göra ligger dessutom i utkanterna av Sveriges industriella geografi – Orust, Tjörn och Gotland räknas inte precis i vardagslag som industricentra.

Men, men.

På sensommaren, den 15 september, 2008 ansökte Lehman Brothers om konkurs. Och därefter sjönk det mesta, inklusive den svenska båtindustrin. Välkända båttillverkare stod där plötsligt med tomma orderböcker. Till och med flaggskeppet Hallberg Rassy varslade över 30 procent av sin arbetsstyrka.

– Men nu känner vi äntligen lite luft akterifrån, säger en av mässgeneralerna på Stockholmsmässan Allt för sjön, Mats Hagman.

SNURROR

Och jodå. när Ölandsbladet glider in i mässlokalerna i Älvsjö är det byst med folk som man säger där uppe i norr.

– Vi har räknat in över 100 000 besökare, hävdar Mats Hagman, när Ölandsbladet kollar siffrorna på tredje mässdagen (måndag).

– Jag tror att det finns ett uppdämt behov nu efter två svåra år. Och därför strömmar folket till.

Mest strömmar det kring motorbåtar av olika sorter. Två hela mässhallar är fulla av allt från färjeliknande monster till öppna plastskal med rejäla aktersnurror.

– Marknadens ser ut så här. 80 procent av båtlivet består av ganska små öppna båtar med aktersnurra.

MÅNGA MÄSSOR

I en liten hörna – nåja, de står faktiskt först i A-hallen finns en liten flotta med seglare. Men de är inte många. De svenska snyggbåtarna – Hallberg Rassy och Najad, finns exempelvis inte på plats.

Nu är förstås inte Stockholmsmässan den enda båtshowen. Det formligen dräller av båtmässor på ost- och västkust. Så västkustbåtarna – HR och kompani – måste inte vara just i Stockholm under vintermässa. Dessutom krockade Stockholmsmässan den här gången med en liknande mässa Köpenhamn och en i Tyskland.

SPETS-BH

Ölandsbladet, det vill säga den del som skriver dessa rader, är nu inte så där våldsamt intresserad av båtar som huvudsakligen framdrivs av fossila bränslen. Vi gillar mer tysta, miljövänliga (se där ett argument för att byta bort motorbåten...) seglare.

Så vad nytt finns det då att beskåda?

Tja, ärligt talat inte så där vidare värst mycket.

Vi gillar förstås Håkan Södergrens Tarac – en lags förstorad Folkbåt, som numera fått en hyfsad inredning, vilket den inte hade förra året när vi provseglade henne.

Vi nämnde Folkbåt. Och det är det som är trenden - back to basic sailing – gärna på 50-talsvis.

En knapp mastlängd bortom Tarac ligger Ron Hollands Omega 10 Metre – ”en båt med klassiskt utseende tillsammans med en modern undervattenskropp, där seglingsupplevelsen är viktigare än boendet.”

Well, Ron Holland måste ha något fel på ryggen. En mer obekväm båt i sittbrunnen har vårt känsliga ryggslut aldrig tidigare kommit i kontakt med. Ja, det vill säga förutom i en gammal IF-båt.

Den enda seglare som bryter mot retrotrend och tar steget in i super-hightech är Aspect 40. En sprillans ny, svensk seglare byggd helt i kolfiber.

Marknadsföringen av flytetyget är också lite annorlunda, milt sagt. När man tittar in i kajutan som går i svart och vitt – ingen mahognygrotta här inte, är det första man ser en smoking och en tjusig svart spets-bh som ligger lite nonchalant slängd på dynan i förpiken. I pentrydelen står givetvis en Martini på lut med oliv och allt.

NEWTON

Nej, lite matt besvikna blir vi allt efter några timmars strosande på ömma fötter. Här gäller det förstås att påpeka att vi gillar SEGLING (i artikel härintill skriver motorfantasten). Må vara att branschen håller näsan över vattenytan och att optimismen spirar, men det blev inte mycket ooohande och aaahande.

Inte förrän vi stöter på ett gäng kajaker i regnbågens alla färger. Riktigt läckra små saker. Och när vi sedan får demonstrerade en slags flipperliknande framdrivningsutrustning för Hobiecat av en kille som heter Newton (!) blir vi näst intill upprymda – till slut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.