Annons
Nyheter

Barnen skall sättas i centrum: ”Satsas för mycket på äldre...”

Nyheter • Publicerad 13 maj 2008

MÖRBYLÅNGA

Barns behov har ofta kommit i andra hand. Det mesta som händer och sker görs från ett vuxet perspektiv. Men nu ska det bli ändring på detta. Mörbylånga kommuns socialsekreterare är numera inlärda på ett nytt sätt att agera (BBIC) barns behov i centrum.

Annons

– Och det betyder precis som det låter. Vi ska agera och handla mer enligt barnens bästa än efter vuxnas önskemål, säger Viktoria Dimond, BBIC-samordnare i Mörbylånga.

I Mörbylånga, och för den delen även i den norra ö-kommunen, brukar merparten av det som rör socialnämndens verksamhetsområde tendera att sätta fokus på det som rör de äldre medborgarna. En lätt koll i pressläggen visar också på mängder med artiklar om äldrevård och inte minst äldreboenden. För ögonblicket är det Alungården som gäller. Ska det bli en fortsättning i malpåse, eller blir det en nyöppning? Tidigare var det multimiljonbygget Äppelvägen i Färjestaden som låg överst på prioriteringslistan, och innan dess det inte mindre miljonslukande äldreboendet Rönningegården i Mörbylånga.

– Äldrevård- och omsorg tar lite för mycket plats i kommunen, anser också socialchefen Agneta Thomsson.

Men nu utlovas mer balans i socialförvaltningens och nämndens arbete. Lika mycket ljus ska, utlovas det, falla på barn och ungdomar. Barnens behov ska komma i centrum under den enkla akronymen BBIC.

VUXENPERSPEKTIV

Det hela, alltså projektet med att på allvar försöka sätta barn i centrum, började i England för snart 20 år sedan. Anledningen var att det riktats högljudd kritik mot familjehems- och institutionsvård där barn var inblandade. Den dåvarande s-regeringen i Sverige uppmärksammade också detta och beordrade socialstyrelsen att dra igång ett liknande projekt i här i landet. Även här hemma hade det riktats kritik mot slentrianmässiga familjehemsplaceringar och usel uppföljning av hur barnen egentligen hade det på sina respektive boenden.

– Enkelt uttryckt kan man säga att kommunerna och de olika socialförvaltningarna inte hade ett barnperspektiv. Man handlade oftast efter ett vuxenperspektiv, förklarar Viktoria Dimond, BBIC- samordnare i Mörbylånga kommun.

Ett konkret exempel på detta kan exempelvis vara vårdnadstvister. Vad barnet ansåg var det egentligen ingen som lade någon större vikt vid – tidigare.

– Nej, man lyssnade och handlade oftast bara efter de vuxnas tyckanden i olika ärenden. Man tittade inte till barnets bästa.

RÄTTSSÄKERHET

Annons

Men nu ska det alltså bli annorlunda. Hela kommunen ska genomsyras av detta med att sätta barn och ungdomar i centrum. Det kan synas vara lätt att säga — ” nu ska vi sätta barn och ungdomar i centrum”, men för att få ordentlig struktur på det hela har personal på socialförvaltningens IFO-enhet utbildas i lotsandet av den kommunala skutan till ett mer barn- och ungdomsvänligt synsätt. Och inte bara ’synsätt’ utan även konkret på fältet.

– Alla nämnder och förvaltningar ska få information. Men det är socialnämnden som ska få utbildning i detta nya arbetssätt.

Viktoria Dimond och socialchefen, Agneta Thomsson, kan visa upp mängder med formulär och praktiska ”checklistor” – bland mycket annat särskilda formulär ämnade för skolan. För den oinvigde kan det verka som en myckenhet av papper. Men Viktoria Dimond försäkrar att alla dessa checklistor och formulär gör att arbetet med att verkligen få barnperspektiv på kommunens verksamheter blir konkret och inte flummar ut i något slags välmenande flams.

– Allt är uttänkt för att få ordning och skapa systematik i socialtjänstens arbete och underlätta dokumentation så att handläggning och insatser lättare kan följas upp. Det kan se mastigt ut, men det blir bra för barnet.

STRIKT MED LICENS

En av de stora poängerna med BBIC – det är lika bra att lära sig vad det står för, alltså Barns Behov i Centrum – är att det blir ett enhetligt, heltäckande system för utredning, planering och uppföljning inom social barnavård – för hela landet.

– Alla kommuner ska alltså agera på ett likartat sätt. Bland mycket annat kommer det att bidra till ökad rättssäkerhet, säger Agneta Thomsson.

Huvudman för BBIC är, som redan antytts här ovan, socialstyrelsen. Det är alltså inga dyra konsulter som är inblandade i projektet. Och utbildningen i det nya synsättet och hanterandet av barn- och ungdomsärenden är ytterst strikt med licensiering av utbildade BBIC-handläggare. Mörbylångas socialsekreterare är färdiga med sin utbildning och nu ska hela ”BBIC-apparaten” testköras i ett halvår.

– Och från och med årsskiftet ska vi köra fullt ut, hoppas Viktoria Dimond.

I sammanhanget skulle man annars lätt kunna tycka att barn alltid borde hamna i centrum, och inte bara i ärenden där socialtjänsten är inblandade. En kommun som planerar och viktar allt med barn och ungdomars intressen främst och på fullaste allvar, skulle förmodligen vara ganska angenäm plats att bo och vistas på även för vuxna...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons